‘Les Kellys’ duen fins a la porta de la patronal hostalera la seva oposició a les externalitzacions

Unes 150 persones de diverses organitzacions donen suport a les treballadores d’hotel que mantindran les mobilitzacions

Redacció
 
 
 
Marxa de 'Les Kellys' per la Via Laietana foto: Tomeu Ferrer

Marxa de ‘Les Kellys’ per la Via Laietana foto: Tomeu Ferrer

‘Les Kellys’ i els grups que els hi donen suport s’han manifestat contra les externalitzacions en el dia que estava prevista la firma del conveni d’hostaleria de Barcelona, Girona i Tarragona. Unes 150 persones s’han concentrat inicialment a la plaça d’Urquinaona i han desfilat fins a la seu de la patronal, a l’avinguda Laietana. Allà una delegació ha intentat entrar a la seu de l’organització empresarial on no hi havia cap reunió.

Les dones que netegen les cambres d’hotel han rebut el suport de diverses organitzacions. Persones de CNT, CGT, COS i IAC han acompanyat aquestes treballadores. Durant tot el trajecte han cridat «Si ens toquen a una, ens toquen a totes» i «No a l’externalització».

L’externalització és el cavall de batalla de les Kellys. Segons la seva idea, el conveni hauria de prohibir explícitament que les empreses del sector contractessin empreses externes per fer feines com les corresponents a la neteja de les cambres. Aquesta pràctica es considerada com una actuació en frau de llei, segons una assessora del col·lectiu.

Tot i que el procés de renovació del conveni col·lectiu està gairebé acabat, les dones que netegen cambres d’habitacions pensen seguir manifestant-se per intentar canviar la situació. En aquest sentit, han elaborat un esborrany de llei que voldrien que es debatés al Congrés dels Diputats, que impediria externalitzacions com les que els hi afecten.

Les externalitzacions es van consolidar arran de les darreres reformes laborals. La possibilitat que una empresa contracti part del seu procés productiu a una societat externa ha fet proliferar les empreses multiservei, que s’han especialitzat en aquesta tasca. El negoci l’aconsegueixen les esmentades societats a costa de pagar uns salaris molt més inferiors als que hauria de pagar l’empresa que les contracta. Així, una cambrera de pis pot cobrar, segons el conveni provincial prop de 1.200 euros, però si es contracta a una empresa multiservei, com la llei diu que sempre preval el conveni d’empresa, el seu cost pot situar-se, de mitjana en els 700 euros.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*