Els estudiants Isma i Dani, absolts dels delictes de desordre públic per la vaga general del 29M

Els dos joves van patir 34 dies de presó preventiva després de ser detinguts durant la vaga general del 29 M

Tomeu Ferrer
 
 
 
L'Isma intervé a la facultat de Física, al fons el Dani Foto: Enric Català

L’Isma intervé a la facultat de Física, al fons el Dani Foto: Enric Català

El jutjat del Penal número 6 de Barcelona ha comunicat a les parts l’absolució dels joves, Isma i Dani, acusats de desordres públics durant la vaga general del 29 de març de 2012. La sentència suposa per als dos estudiants de Físiques la fi d’un malson que fa més de tres anys que dura.

Ismael Benito i Daniel Ayyash van participar en la vaga general del 29 de març de 2012. Els dos estudiants sempre van explicar que havien estat formant part de piquets informatius al campus universitari. En veure que el seguiment per part dels alumnes era molt gran van decidir anar a descansar al local de l’entitat a la qual pertanyen Associació d’Estudiants Progressistes (AEP). En aquell moment van ser detinguts.

La resta ho han explicat molts cops els dos estudiants. En síntesi van passar 34 dies en presó preventiva i només van ser alliberats quan l’Audiència de Barcelona va entendre que la mesura adoptada per la jutgessa d’instrucció del seu assumpte era excessiva, ja que en cap cas hi havia perill de fuga dels dos joves ni es podia explicar la detenció per la possibilitat que destruïssin proves.

El cas de l’Isma i Dani ha estat adoptat per les organitzacions sindicals i també les estudiantils com una mostra d’una voluntat deliberada del govern central, a través de la fiscalia, i també dels governs municipal i de la Generalitat, de criminalitzar el dret de vaga.

Duran la major part del temps els dos estudiants es van veure, a més, privats dels seus drets cívics. Per exemple, no podien participar en manifestacions, per decisió de la jutgessa que havia instruït el seu cas.

El moll de l’os de l’acusació que pesava sobre els dos joves era haver participat en la crema de contenidors que es va produir a prop del campus universitari de Pedralbes i haver agredit policies en el moment en què van ser detinguts.

En el judici ha quedat acreditat que els dos estudiants no havia agredit ni s’havien resistit a la detenció feta pels mossos d’esquadra. Tampoc s’ha pogut provar que fossin ells els que van encendre contenidors, tot i que un sergent de la policia va declarar que formaven part del grup que havia malmès el mobiliari urbà. Al mateix temps, i en descàrrec de la seva posició, l’últim dia del judici, dijous passat, un conserge de la facultat de Físiques va declarar que quan s’estaven produint els aldarulls els dos estudiants estaven a l’interior del recinte universitari.

La posició dels estudiants va començar afer un tomb quan el nou ajuntament de Barcelona, presidit per Ada Colau, va decidir que es retirava com a acusació particular.

Els últims mesos, quan es va aixecar la prohibició de participar en activitats públiques, Isma i Dani van realitzar una important activitat pública en dues línies. La primera reclamant la seva llibertat i la segona contra la criminalització de la protesta ciutadana i en favor de l’exercici del dret de vaga.

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Les dues sindicalistes acusades de desordres durant la vaga del 29-M no entraran a la presó

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*