Inspecció de Treball constata infraccions al dret de vaga i ‘esquirolatge’ al centre de Sant Cugat de RTVE

Els fets es van produir durant l’aturada de l’empresa Concentra i van consistir a no deixar entrar el comitè a les instal·lacions, no deixar entrar un treballador que no feia vaga i substituir empleats en vaga per altres no vinculats al centre de treball

Tomeu Ferrer
 
 
 
Entrada al centre de Sant Cugat RTVE

Entrada al centre de Sant Cugat RTVE

El març passat, es van declarar en vaga els treballadors de Concentra, Servicios y Mantenimiento, S.A, empresa encarregada de realitzar tasques de manteniment del servei elèctric de les instal·lacions del centre de Ràdio i Televisió Espanyola a Sant Cugat.

L’empresa esmentada feia i fa les seves tasques a l’interior dels edificis de la cadena televisiva pública. En aquell moment es va produir una denúncia sindical: la direcció de RTVE a Catalunya va impedir al comitè de vaga entrar a l’immoble i fins i tot un treballador que volia fer la seva feina tampoc va poder entrar, a causa de la prohibició expressa dels responsables de televisió espanyola.

Els fets es van denunciar junt amb altres que es van produir durant la vaga. Ara es coneixen algunes de les conseqüències de les denúncies.

Ara ha transcendit l’informe de les inspeccions de treball que es van fer a conseqüència de les denúncies fetes pel comitè d’empresa de la Corporació de Ràdio i Televisió Espanyola (CRTVE), en aquella ocasió.

El document afirma que hi va haver vulneració del dret dels membres del comitè de vaga per la denegació d’accés al centre de treball. I identifica la direcció de CRTVE a Sant Cugat com a responsable de l’esmentada acció incorrecta. Afirma també que la vulneració de drets es va produir tot i acreditar-se que coneixia les persones que formaven el comitè de vaga i també que estava perfectament informada de l’inici de la vaga.

En segon lloc la inspecció de treball recull com a fet constatat la vulneració del dret al treball dels operaris que no van secundar la vaga, ja que es va denegar el seu accés al centre per ordre de la direcció de la CRTVE.

El tercer element constatat és la vulneració del dret de vaga dels treballadors de Concentra, que sí que es van sumar a la convocatòria feta per majoria. En aquest cas la situació il·legal es va produir mitjançant la substitució dels vaguistes per altres treballadors no vinculats amb el centre de treball. Dit en paraules que s’entenguin, inspecció de treball documenta que es va produir un cas d’esquirolatge durant la vaga de Concentra i que aquesta acció assenyala també com a responsable la direcció del centre de RTVE a Catalunya.

Les dues primeres infraccions són considerades com a greus i la tercera com a molt greu, segons la llei d’infraccions i sancions en l’Ordre Social.

El gabinet jurídic de CCOO ha afirmat que demandarà a CRTVE i «els responsables directes d‘aquests atemptats contra els drets constitucionals i fonamentals dels treballadors».

El centre de Catalunya de Ràdio Televisió Espanyola s’ha vist envoltat els últims anys per polèmiques, com el nomenament del seu director a Catalunya: Eladio Jareño.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*