Inspecció de treball aixeca acta per infracció molt greu a una ‘falsa cooperativa’ que treballa per a Noel

La proposta de sanció pot arribar a 60.000 euros de multa i fins i tot pot suposar la desclassificació de l'empresa que ha comès la infracció, de manera que no podria continuar actuant

Redacció
 
 
 
Acció informativa de CCOO a les portes d'una empresa càrnia Foto: CCOO

Acció informativa de CCOO a les portes d’una empresa càrnia Foto: CCOO

Primera acta per “infracció molt greu” a la cooperativa Desfercarn,SCCL, que opera a la societat alimentària Noel, en una pràctica que els sindicats han denunciat com de “falses cooperatives”. L’acta d’infracció, incoada per la Inspecció de Treball, és fruit de les denuncies fetes per CCOO d’Indústria de Girona, en el marc de la campanya sindical contra la precarietat al sector carni que CCOO està impulsant al conjunt del territori.

la Inspecció de Treball considera que Desfercarn ha comès una infracció molt greu de l’article 150.3.f) de la Llei catalana de cooperatives en incomplir les condicions salarials i de protecció social equivalents a les previstes en el conveni col·lectiu de les indústries càrnies per a les 80 persones de la cooperativa que treballen a les instal·lacions de Noel Alimentària. Aquest tipus d’infraccions molt greus tenen prevista una sanció d’entre 3.001 i 60.000 euros i poden comportar la desclassificació de la cooperativa, segons la comunicació a la qual ha tingut accés CCOO, segons manifesta aquest sindicat en una nota pública.

El març passat es va canviar la llei catalana de cooperatives. La norma, ara reformada, estableix que, en determinades circumstàncies, les cooperatives de treball associat han de garantir als socis treballadors unes condicions laborals i de protecció social equivalents a les establertes en el conveni col·lectiu de referència, recollint la petició els sindicats CCOO i UGT d’Indústria havien fet arribar als grups parlamentaris.

Cal recordar que l’existència de les denunciades com a falses cooperatives suposa un greu problema en el sector de la indústria càrnia catalana. Segons repetides declaracions dels sindicats majoritaris, ja fa un anys es van crear empreses que sota l’aparença de cooperatives sotmetien els seus teòrics socis a unes condicions laborals molt inferiors a les del sector. Això era aprofitat per les empreses que contractaven aquestes ?falses cooperatives’ per reduir les seves plantilles i per rebaixar notablement els costos laborals. Tot plegat en una de les indústries que ha passat millor el tràngol de la crisi econòmica.

Càrnies en lluita

Els treballadors de les falses cooperatives s’han de pagar l’assegurança com a autònoms, en alguns caos es paguen la roba de treball i també els estris de feina. Si volen fer vacances són donats de baixa i els dies que no treballen no els cobren. Això fa que aquests treballadors cotitzin menys del que tocaria si ho fes l’empresa principal per a la que treballen. Tot plegat els perjudica si agafen baixes per malaltia o accident o quan s’hagin de jubilar.

La batalla contra la proliferació de falses cooperatives té diversos fronts oberts. Per una banda el que han posat en marxa els sindicats majoritaris. De l’altra a la comarca d’Osona funciona una agrupació social, ‘Càrnies en lluita’, on hi participa el sindicat COS, que han aconseguit iniciar la democratització de la falta cooperativa TAIC, entre altres accions.

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*