El Govern convalida el decret de l’estiba amb suports polítics però no dels treballadors, que faran vaga

El Congrés dóna llum verda al decret amb els vots de PP, Ciutadans, PNB i l'abstenció de PdeCAT

Marina Estévez Torreblanca
 
 
 
L'estiba és una feina altament especialitzada que requereix personal preparat, foto IME

L’estiba és una feina altament especialitzada que requereix personal preparat, foto IME

Informació publicada a El diario.es

El Govern central ha aconseguit aquest dijous que es convalidi el reial decret llei de reforma i liberalització del sector de l’estiba per 174 vots a favor, 165 en contra i 8 abstencions, després del fracàs en el primer intent. Tot i que llavors el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, va assegurar que tractaria d’obtenir el suport del sector, el cert és que ha tornat a portar el text al Congrés dels Diputats sense el consens dels treballadors, que han protestat sonorament durant el ple i mantenen la seva convocatòria de vaga. Tampoc tenien el consens dels empresaris, que han criticat que no se’ls hagi tingut en compte en la redacció del nou decret.
El que sí que s’ha aconseguit és que més grups polítics acompanyin al PP i al PNB, que van ser els únics que van donar el seu vot afirmatiu en la primera ocasió: Aquest cop s’han unit Ciutadans amb un sí i el PDeCAT amb l’abstenció. Aquest últim suport ha estat molt criticat perquè se l’ha vinculat a la decisió del Consorci del Palau de la Música, del qual és membre del Ministeri de Cultura, de no exercir l’acusació contra l’antiga CDC, cosa que ha estat negat rotundament tant pel PP com pels nacionalistes conservadors catalans.
En la seva intervenció, De la Serna ha demanat “seny, mesura i sentit comú, des del respecte al dret a la vaga, perquè el Decret Llei de reforma del sector i el Reial Decret que l’acompanya posen les bases suficients i adequades per assolir acords i garantir l’estabilitat en els ports”. “És l’hora del diàleg i no de la pressió”, ha afegit.

Escalfament des de febrer passat

El conflicte de l’estiba va començar a escalfar-se a principis de febrer, quan el Govern central va anunciar que preparava un decret per complir amb la sentència europea de liberalització del sector i evitar una multa. Des de llavors els estibadors han convocat i desconvocat vagues en successives ocasions, encara que sembla que aquesta vegada el conflicte en els ports és inevitable. De fet la patronal fa temps que denuncia aturades encobertes.
Per la seva banda, el Ministeri de Foment va decidir en un primer moment propiciar una taula de diàleg amb treballadors i la patronal Anesco, amb la mediació del president del Consell Econòmic i Social (CES), Marcos Peña, però sense participar-hi, perquè ,segons insistia Íñigo de la Serna, es tractava d’un conflicte laboral. Però només un dia abans de la primera votació fallida del decret, i preveient el desastre, tant el mateix ministre com a representants d’Ocupació es van presentar a la taula de negociacions amb una oferta de darrera hora. No obstant això, no van obtenir el suport de treballadors i empresaris, cosa que hagués facilitat la convalidació del decret.
Després de la derrota al Congrés, De la Serna va afirmar que tractaria d’aconseguir que els estibadors i la patronal se sentissin representats per un nou text. No obstant això, segons les parts, en aquest mes i mig no han tingut cap comunicació amb Foment, que sembla haver-se centrat més en els suports parlamentaris que finalment ha obtingut.

Els grups que han votat en contra

Durant el debat, el diputat del PSOE Rafael Ramos ha insistit que no es garanteixen els llocs de treball dels estibadors, cosa que era “imprescindible” per donar el seu suport, i alhora ha remarcat el deteriorament que provocarà en les condicions dels ports espanyols. Ha acusat De la Serna, de “no tenir cintura política ni capacitat per negociar ni amb els treballadors ni amb la patronal”.
El diputat d’En Comú Podem, Fèlix Alonso, ha criticat que el mediador hagi elaborat un text diferent del de l’acord obtingut entre treballadors i empresaris, i que el Govern no respecti el pacte entre les parts.
“El que han fet és canviar cromos amb el PDeCAT i només volien veure els vots que els faltaven pressionat fins a l’extenuació”, ha lamentat després d’afirmar que el Govern vol acomiadar “a més de 6.000 treballadors en diferit”.
El diputat d’ERC Jordi Salvador ha valorat que el text incorpori demandes històriques com la formació específica que evita l’intrusisme professional i que contempli que el conveni de ports estigui per sobre del de les empreses, tot i que ha dit que voten en contra perquè hi ha “serrells” per tancar com la subrogació, que “s’ha de blindar”.
Marta Sorlí, de Compromís, ha argumentat que la convalidació d’avui “no és més que un mercadeig de vots” i ha afirmat que «es destruiran» els drets laborals.

Els grups que han facilitat l’aprovació

El diputat de Ciutadans, Fernando Navarro, ha incidit que el nou Reial decret llei s’enfoca en la millora de la productivitat, i ha assenyalat que permet no només complir amb Europa sinó que també recull avenços en la conservació dels llocs de treball i en la millora de la competitivitat dels ports.
Ha argumentat l’abstenció de la seva formació pel seu compromís amb les institucions europees, ja que “no és presentable que tres anys després hi hagi una sentència per complir i una altra per arribar”.
A més, ha indicat la necessitat de generar seguretat jurídica en els ports i en les seves inversions i ha afegit que el Reial Decret Llei millorarà les condicions del manteniment de l’ocupació amb diverses modificacions sobre la formació, també eliminarà la subvenció de contractes temporals a estibadors i al fet que es manté que els estibadors puguin manipular vehicles en els ports.
Des del grup Mixt, el diputat de Fòrum Astúries, Isidro Martínez Oblanca, ha donat suport a la convalidació perquè un mercat únic serveix per afavorir la lliure circulació de les mercaderies i es tradueix en millors llocs de treball.
Amb la reforma de l’estiba el Govern vol modificar el règim legal del sector de l’estiba, la càrrega i descàrrega de mercaderies dels vaixells als ports, perquè compleixi amb la normativa europea, a la qual actualment contravé, i evitar així una multa del Tribunal Superior de Justícia de la UE.
No obstant això, amb la reconversió del sector, també es pretén liberalitzar i trencar el monopoli de facto en què actualment es presta aquest servei portuari, bàsic per a l’economia, atès que els ports canalitzen el 86% de les importacions i el 60% de les exportacions del país.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*