Els valents de Diambaar: la cooperativa d’exmanters presenta la seva marca de roba

La cooperativa d'exmanters Diomcoop presenta la seva primera marca de roba, Diambaar. El nom prové del terme «valent», en wòlof, la llengua del Senegal, d'on provenen la majoria de membres de l'entitat.

Sònia Calvó
 
 
 

Pasarel·la de moda de Diambaar al Museu Frederic Marès. Foto: SÒNIA CALVÓ

«Si algú és valent, a poc a poc i pas a pas, pot aconseguir el que es proposi». Amb aquestes paraules la presidenta de la cooperativa Diomcoop, Ndeye Fatou Mbaye, mostrava la seva alegria després de mesos de feina en presentar la nova marca de roba, Diambaar. D’aquesta valentia prové el nom de la marca, ja que «diambaar» significa «valent» en wòlof, l’idioma del Senegal, d’on són originàriament la majoria de membres de la cooperativa.

El Museu Frederic Marès ha acollit aquest dijous al vespre una desfilada de moda amb les primeres 26 peces de roba del projecte, dissenyades i creades «d’inici a fi» pels 16 membres de la cooperativa. Tots ells provenen de la venda ambulant a Barcelona i ara, gràcies a la cooperativa, han pogut regularitzar la seva situació i crear un projecte propi. «Volem ajudar a molta més gent que està treballant al carrer i que puguin aprofitar aquesta oportunitat, però si no tenim una activitat econòmica viable, no ho podem aconseguir», ha explicat Marie Faye, membre de la cooperativa.

Per aconseguir-ho, han barrejat estils de l’Àfrica negra amb altres de més europeus. «Vivim aquí, sabem el que li agrada a la gent», assegura Faye. Amb colors vius i estampats atrevits, aquesta slow fashion, pure life, vol «posar color als armaris europeus». Una de les seves pors és que els barcelonins no vesteixin la roba perquè és «massa acolorida», per això els models que han desfilat han sigut de tot tipus d’edat, raça i talles. «M’agradaria recordar que ara fa 10 anys David Miró ens va contactar per incloure persones que havien arribat en pastera en les seves desfilades, com a forma de provocació», va explicar ahir Yamadou Bocar Sam, un altre dels membres de la cooperativa. «Ara em fa feliç poder dir que tot això no es tracta de provocació, sinó d’innovació».

«Ens deien que veníem coses il·legals, que no sabíem d’on venien, però ara venem productes propis i artesanals, això ens dóna més valor i dignitat», expliquen des de Diomcoop. Amb aquesta iniciativa se suma una nova marca creada per exmanters. El Sindicat Popular de Venedors Ambulants va presentar recentment «Top Manta: roba legal feta per gent il·legal»

Els productes de Diambaar es poden trobar a la venda a La Pionera, així com en altres mercats i fires en què participen. Està previst que estiguin disponibles aviat a altres comerços de la ciutat i també a la botiga en línia. De cara a la temporada de tardor confien a fer nous dissenys i altres línies de negoci, però de moment es mostren cautelosos. Són conscients que cal avançar «a poc a poc, però de manera valenta».

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*