Els treballadors dels hotels tancats a Lloret recorden que feia un any que denunciaven irregularitats

Els quatre establiments que es connectaven il·legalment a les xarxes elèctrica i de gas han estat clausurats per evitar riscos per a treballadors i clients

Redacció
 
 
 
Ajuntament de LLoret de Mar foto Google maps

Ajuntament de LLoret de Mar foto Google maps

Els treballadors dels hotels Mediterranean Sand, Savoy, Marina Sand i Sun Village dse Lloret de Mar, tancats a causa del descobriment de diverses irregularitats, han cridat l’atenció pel fet que malgrat que tot i les repetides denúncies laborals presentades les autoritats no fessin cap inspecció en els centres, gairebé un any de la comunicació de les queixes.

Els hotels esmentats feia mesos que tenien problemes laborals. Fruit de les denúncies presentades pels treballadors i la convocatòria de diverses vagues es va aconseguir que la inspecció de treball sentenciés convertir 14 contractes temporals a fixos. Bartomeu Compte, secretari general de CCOO a les comarques de Girona, ha explicat que “aquest matí, hi havia una reunió de conciliació a la qual per primer cop en molt temps hi ha participat un representant del grup hoteler”. Fruit d’aquesta trobada l’empresa, que fonts laborals vinculen a José Luís Velasco, “al qual ningú hem vist la cara”, segons Compte, s’ha compromès a donar de baixa la plantilla, unes 130 persones, a partir del 10 de setembre i eixugar els deutes i endarreriments que la societat té amb els treballadors.

La reunió s’havia convocat després d’una reclamació d’urgència presentada pels empleats. Els operaris han patit endarreriments en el cobrament dels seus salaris des de fa un any i temien que a més de perdre la feina perdessin també el que els deuen.

Els quatre hotels han estat tancats preventivament després que es descobrís que s’havien connectat il·legalment a la xarxa de subministre elèctric. Més tard s’ha descobert que havien fet el mateix amb el gas.

Un cop es va descobrir la situació anòmala, des de l’Ajuntament de Lloret es va decidir el tancament dels hotels i reallotjar els turistes afectats per la manca d’electricitat i gas i iniciar actuacions legals corresponents contra les empreses.

Fa un any l’elèctrica Endesa va tallar la connexió elèctrica a l’hotel Sun Village, de quatre estrelles, per no pagar les factures corresponents. Però no ha estat fins aquesta setmana quan ha saltat l’escàndol consistent en la connexió irregular a la xarxa elèctrica. El fet es va descobrir arran d’una avaria que va provocar la desconnexió de la zona on està ubicat l’hotel Sun Village. Immediatament en l’hotel es va posar en marxa el generador, de tal manera que a causa de la sobrecàrrega es produí un incendi que va descobrir la situació. Més tard Endesa ha descobert que fins a quatre establiments de la cadena tenien també connexions irregulars. I dijous es van detectar també connexions il·legals a la xarxa de gas.

Denúncia de dumping

Compte s’ha mostrat molt crític davant del fet que “nosaltres, els sindicats, feia un any que denunciàvem irregularitats laborals com cobrar tard o els casos de treballadors que no estaven donats d’alta, i tanmateix mai ningú va fer una inspecció general als establiments, quan està clar que els problemes no es donen de manera aïllada”.

Tot això ha passat en una plaça turística de primera, amb gran demanda, com Lloret. De fet aquesta temporada ha estat qualificada per fonts del gremi, “com la millor dels tres últims anys”.

El responsable de CCOO critica que situacions com l’esmentada es donin perquè afecten el bon nom d’una plaça turística com Lloret. “El que ha passat és que aquests establiments practicaven el dumping, i això és dolent per tots: per al sector i també per als hotels que paguen el que toca i estan al dia amb la Seguretat Social, que han de competir amb aquestes pràctiques pirates”.

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*