Els treballadors de Vodafone i Ono duen la protesta contra els acomiadaments al cor de Barcelona

Els empleats de les dues companyies no entenen que es faci fora del 21% de la plantilla que obtenen beneficis milionaris

Tomeu Ferrer
 
 
 
Concentració dels treballadors de les dues empreses de telefonia al centre comercial de Barcelona

Concentració dels treballadors de les dues empreses de telefonia al centre comercial de Barcelona

Els treballadors a Catalunya de Vodafone i Ono, en procés de fusió, s’han manifestat a Barcelona contra la intenció de les seves empreses de reduir la plantilla en gairebé 1.300 persones a l’Estat i en 102 al Principat.

La primera acció dels operaris ha estat una concentració davant la botiga que Vodafone té a la Porta de l’Àngel de Barcelona. La protesta s’emmarcaria en el procés que podria desembocar amb vaga a tot l’Estat el 19 de setembre amb un acte multitudinari a Madrid i que duraria 4 dies.

La protesta es feia hores després que empresa i representants dels tres sindicats amb presència a les dues companyies: UGT, CCOO i STS, van rebutjar en la primera reunió de les previstes per negociar els Expedients de Regulació d’Ocupació presentats per les dues companyies.

Les companyies s’escuden en diversos motius, tots els emparats per la reforma laboral aprovada per, PP i CiU: reestructuració interna, pèrdues econòmiques i previsió de pèrdues fruit del procés de fusió aprovat entre les dues societats.

Al conjunt de l’Estat espanyol les baixes anunciades serien 805 de Vodafone i 493 d’Ono. En total 1.298. Manuela Gómez, portaveu de CCOO i membre de l’equip negociador, considera que l’afectació de les retallades a la plantilla a Catalunya, segons dades oficioses a les quals han tingut accés els representants laborals, serien 71 persones d’un total de 250 a la marca Ono i, per a Vodafone, es parla de 41 baixes d’una plantilla de 350 persones. Tanmateix aquestes no són xifres oficials perquè l’empresa no ha explicat en detall l’abast de la reestructuració i tampoc ha indicat a quins llocs aplicaria la tisora.

A la concentració hi estava Prudencio Colmenero, representant d’UGT. Es lamentava que les dues tradicions laborals de Vodafone i Ono repercutissin negativament en els treballadors. Mentre Vodafone és molt reticent a negociar reduccions en el nombre tota d’afectats, Ono no és gaire sensible alhora de pactar reduccions de personal de forma que els seus efectes siguin el menys traumàtics possible.

Per a CCOO de Vodafone, a l’empresa li costarà demostrar que hi ha pèrdues, perquè l’any passat, que fiscalment acaba el 31 de març per ser una companyia britànica, va declarar una facturació que superava els 4.679 milions i un EBITDA, sigles que volen dir beneficis abans d’interessos, impostos, depreciacions i amortitzacions, es va situar en els 1.000 milions d’euros.

Els treballadors concentrats a la Porta de l’Àngel de Barcelona es mostraven molt crítics amb les intencions de les seves empreses. Un dels manifestants explicava, “com volen que es  mantingui en nivell de qualitat si pretenen reduir un 21% la plantilla i, ja ara a Vodafone s’ha de contractar una empresa externa per evitar colls d’ampolla”.

La presentació dels ERO es produeix després que Vodafone Expanya executés un altre ERO l’1 d’abril de 2013, que ja va reduir la plantilla d’un 20%, cosa va implicar 130 externalitzacions, 620 acomiadament i 150 canvis salarials.

Des de STC es criticava també que el conveni d’ONO inclou una clàusula contra nous acomiadaments i que amb la presentació del nou ERO l’empresa pretén saltar-se el pacte que, com tots els convenis té rang de llei.

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*