Els treballadors de neteges d’edificis, disposats a col·lapsar els jutjats amb demandes de quantitats impagades

La reunió instada per la patronal per intentar renegociar el conveni sota amenaça de conflicte col·lectiu ha acabat sense cap mena d'acostament

Tomeu Ferrer
 
 
 
Concentració a la Plaça deSant Jaume dels treballadors de la neteja de Barcelona : Foto BTV

Concentració a la Plaça deSant Jaume dels treballadors de la neteja de Barcelona : Foto BTV

Els sindicats representatius dels treballadors i treballadores de la neteja d’edificis de Catalunya, després d’esgotar les vies de reclamació ordinària per què les empreses del sector compleixin el conveni vigent, cosa que implica que haurien d’incrementar el salari un 1,8%, optaran per fer reclamacions de quantitat a les societats que, tot i la normativa, no han apujat els salaris.

El canvi d’actitud dels sindicats és fruit de la situació estranya que viu el sector, on una part d’empreses, la majoria de les quals de petita i mitjana grandària estan aplicant el conveni vigent i, per contra, grans empreses, moltes d’elles filials de societats constructores, es neguen  a pagar el salari pactat i firmat fa tres anys.

Diversos espais, com l’Hospital Trias i Pujol, Can Ruti de Badalona, són objecte de protestes de les treballadores i treballadors de la neteja que reclamen a les seves empreses que paguin allò fixat el conveni.

Dimarts passat el departament de Treball va convocar les parts empresarial i sindical per instar una entesa. La reunió, va ser instada sota l’avís que la patronal podria presentar conflicte col·lectiu contra els sindicats, per no negociar de bona fe, segons Antonia Ortega, responsable del sector de neteja de la FeS – UGT de Catalunya. A la trobada no hi va haver cap acostament. No obstant, els advocats de les patronals van arribar a anunciar que acudirien al Tribunal Superior de Justícia per demanar la seva intervenció.

Per la banda dels treballadors, la resposta, a més de les mobilitzacions que ja s’han realitzat, és esperar a que les empreses que encara no han pagat compleixin la normativa. En cas contrari l’alternativa seria presentar reclamacions de quantiat. Això, si es fes de forma individual, podria contribuir a col·lapsar un xic més del que ho estan els jutjats del social de Catalunya.

El sector de traballadors de neteja d’edificis agrupa, només a la demarcació de Barcelona, més de 60.000 persones. Una part de les empreses són grans companyies i una altra són societats petites i mitjanes d’àmbit local. Les primeres són les més reticents a complir el conveni.

 

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*