Els treballadors de la impremta de ‘El Periódico’ denuncien l’empresa per usar rotatives externes per trencar la seva vaga

Inspecció de Treball acompanyada dels Mossos d'Esquadra van constatar que mentre la plantilla del diari estava aturada la matinada del 29 al 30 d'abril aquest s'imprimia en societats alienes a la companyia, vulnerant el dret de vaga, segons el Col·lectiu Ronda

Tomeu Ferrer
 
 
 
Els treballadors del Periódico i Sport van fer vaga contra l'ERO i el Tribunal Suprem va condemnar l'empresa per vulnerar el dret de vaga foto: Tomeu Ferrer

Els treballadors del Periódico i Sport van fer vaga contra l’ERO i el Tribunal Suprem va condemnar l’empresa per vulnerar els seus drets foto: Tomeu Ferrer

Inspecció de Treball, acompanyada per Mossos d’Esquadra es va personar la nit del 29 d’abril als locals de Gráficas de Prensa Diaria, (GPD), empresa editora dels diaris El Periódico i Sport. Allà van constatar que l’empresa responsable dels dos diaris vulnerava el dret de vaga dels 56 operaris de la impremta, segons un comunicat del Col·lectiu Ronda, que realitza la defensa jurídica dels treballadors de GPD.

La plantilla de GPG havia convocat una vaga de tres hores com a resposta a l’anunci de tancament de la planta d’impressió i de l’extinció de tots els llocs de treball. Tal com van anunciar la plantilla la vaga començava a les 12 del vespre de diumenge a dilluns, cosa que havia d’afectar la impressió dels dos diaris en una jornada tan important com és la que es publiquen els resultats de les eleccions al Parlament Espanyol.

“Grupo Zeta, però, vulnerant de forma evident el dret de vaga de la seva plantilla, va desviar la producció dels diaris a plantes d’impressió alienes al grup empresarial, aconseguint que els diaris arribessin amb aparent normalitat als punts de distribució, encara que, el format es veiés reduït respecte l’estàndard habitual d’ambdues capçaleres”, diu Ronda.

El col·lectiu d’advocadesses i advocats recorda que Grupo Zeta ja va ser condemnat pel Tribunal Suprem per idèntics fets en relació a la vulneració del dret de vaga dels treballadors de la mateixa GPD en ocasió d’una vaga celebrada l’any 2013.

Ronda recorda que el dret de vaga, regulat a l’Estatut dels Treballadors i objecte de màxima protecció per part de la Constitució en tant que dret considerat fonamental, impedeix l’empresa desenvolupar qualsevol mena d’acció tendent a minimitzar l’impacte i la visibilitat de la interrupció de la prestació laboral. Així i tot, tal com van constatar tant la Inspecció de Treball com els mateixos agents de Mossos d’Esquadra, Grupo Zeta va aconseguir anul·lar l’efecte de l’aturada vehiculant la impressió dels diaris Sport i El Periódico a través de les rotatives Imprintsa, propietat de Prensa Ibérica, i Bermont, pertanyent al grup Unidad Editorial que edita el diari El Mundo i Marca, entre d’altres. Precisament, fins a la planta d’aquesta darrera empresa es van adreçar agents dels Mossos d’Esquadra per constatar que era aquest el punt des d’on es feia la distribució dels exemplars impresos tant per Imprintsa com a la mateixa Bermont.

Sandra Zahonero, advocada del Col·lectiu Ronda, que assessora els 56 treballadors de GPD recorda que el dret de vaga és “un instrument legítim, vàlid, legal i absolutament necessari per a la defensa i reafirmació dels interessos dels treballadors i treballadores immersos en un conflicte laboral on es posa en entredit la continuïtat dels seus llocs de treball”. També recorda que l’empresa és reincident en el delicte del qual l’acusen els treballadors i els seus responsables legals i que l’actitud d’obstaculitzar la vaga es produeix mentre s’està negociant una solució per als treballadors que eviti que aquests quedin sense feina  i sense indemnitzacions dignes.

 

 

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*