Els taxistes aixequen la vaga i les ocupacions i donen temps fins a setembre per assolir un acord satisfactori

El ministeri ha proposat que les autonomies que ho vulguin puguin regular la concessió de llicències de VTC

Redacció
 
 
 
La concentració de taxis deixa circular pels vorals de Gran Via i Passeig de Gràcia. Foto: Tomeu Ferrer

La concentració de taxis a Gran Via i Passeig de Gràcia. Foto: Tomeu Ferrer

Els taxistes de Barcelona, i també els seus companys de Madrid, han decidit aixecar les ocupacions i la vaga que protagonitzaven des de fa vuit dies al centre de la capital catalana. Ho han fet després de conèixer el resultat de la Conferència Nacional del Transport en la qual el Govern central ha ofert transferir a aquelles autonomies que ho vulguin la competència sobre les noves autoritzacions per a la concessió de permisos per a flotes com Uber o Cabify.

A l’assemblea de Barcelona s’ha manifestat que l’aixecament de la protesta s’ha d’interpretar com una mena de treva fins a setembre o octubre, quan els taxistes volen veure el resultat de les negociacions mantingudes entre el Govern central i els autonòmics.

El ministre de Foment, José Luis Ábalos, va plantejar ahir a les comunitats autònomes un nou règim jurídic per tal «d’habilitar perquè puguin regular aquest sector en l’àmbit territorial corresponent i disposin així d’un instrument per ordenar les seves polítiques de mobilitat urbana i periurbana».

La mesura, que no ha estat concretada en cap moment ni pel ministre ni a la nota de premsa posterior emesa pel seu departament, permetria instrumentalitzar normativament durant el setembre, i es donaria a les autonomies a acceptar aquest encàrrec o no. D’aquesta manera, si una administració autonòmica decidís no regular en aquest àmbit, seguiria sent d’aplicació la normativa estatal recollida en la Llei d’Ordenació dels transports terrestres.

La proposta va ser rebuda amb recel i fins i tot amb indiferència per gran part de les autonomies que entenen que el govern vol sortir del pas i no ha concretat una norma legal per fer complir la llei d’una llicència d’VTC per cada 30 de taxis. Foment va optar per donar de termini fins a setembre perquè les comunitats estudiïn la seva proposició i avancin en una solució negociada.

A Barcelona, Tito Álvarez, un dels líders dels taxistes, deixava clara la seva posició: «a la llei nacional ha de posar ben clar que els ajuntaments tenen competències directes per regular l’operativa de les VTC», ha assenyalat.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*