Els sis afectats pel cas Expert van a judici amb penes que superen en bloc els 18 anys de presó

Quatre treballadors i dos assessors sindicals són acusats d'agressions després de patir fa onze anys ells mateixos els efectes d'una inexplicada càrrega de la guàrdia Civil

Tomeu Ferrer
 
 
 
Afectats del Cas Expert i diputats d'equerres prsenten la petició per què el Parlament insti l'arxivament del procés

Afectats del Cas Expert i diputats presenten la petició per què el Parlament insti l’arxivament del procés

Els sis afectats pel cas Expert a Dijous, 9 de juliol, al jutjat número 2 de Tarragona hi ha previst el judici del denominat Cas Expert. Un succés que va passar fa 11 anys i que ha commocionat no només els sis treballadors i treballadores que se n’han vist afectats directament sinó la població de l’Arboç i la comarca del Penedès. Els sis afectats s’enfronten a penes individuals que van des dels 3 anys i 2 mesos de presó, a 4 anys i mig, a més de multes econòmiques. En total, els demanen més de 18 anys de presó.

Les sis treballadores i treballadors que a les 9,30 del matí compareixeran davant del jutge tindran al seu costat centenars de veïns solidaris no només de Tarragona, sinó també de l’Arboç i de Vilanova i la Geltrú, llocs des d’on s’han organitzat autocars.

Les sis persones que es veuen en el tràngol d’haver de defensar la seva innocència van entrar en un malson l’any 2004. Quatre persones treballaven llavors a l’empresa Expert Polymere, a l’Arboç. L’empresa negociava un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO). Per aquell motiu havien rebut el suport de dos tècnics del sindicat CGT. La situació era tensa perquè l’empresa havia anunciat un tancament patronal. Però tot i la tensió no hi havia violència. El 20 de juliol de 2004 els negociadors del sindicat van comunicar als treballadors que l’empresa havia anunciat el tancament. Els empleats van decidir seguir concentrats davant del recinte de la fàbrica. Es va celebrar una assemblea i els assessors van marxar.

Càrrega inesperada

Els assessors van passar en cotxe davant de la fàbrica. Van veure, expliquen, com la Guàrdia Civil, que durant el conflicte havia estat en contacte amb els treballadors sense cap mena de tibantor, carregava contra els concentrats. En acostar-se per intentar intercedir, els assessors també van rebre. El resultat d’aquella intervenció inesperada van ser diversos treballadors ferits.

El conflicte judicial comença en aquest punt. Ja en les instal·lacions sanitàries els treballadors i assessors afectats demanen que constin les ferides rebudes. Ho fan amb la intenció de denunciar les agressions. I vet aquí que en arribar al jutjat i després d’insistir per presentar l’acció judicial es troben amb què el cos armat els ha denunciat amb ells per agressió.

Els ferits van presentar denúncia als Jutjats del Vendrell. Com a testimonis hi havia la resta de treballadors. Posteriorment, la Guàrdia Civil va presentar una altra denúncia contra els treballadors i contra els testimonis. D’aquesta darrera acció judicial es deriva el procés penal que es veurà el 9 de juliol. Un procediment que afecta els dos assessors i els quatre treballadors. Destaquen els denunciats, que mai l’empresa va presentar cap denuncia, tot i que els fets es van produir dins de les seves instal·lacions.

Ara, al cap d’11 anys, els acusats es troben amb una situació inversemblant. Hi ha persones que en el moment dels fets tenien 26 anys, com la Vanessa, que ara en té 37 i dos fills. La Sandra, té ara també 37 anys i dos fills de 8 i 6 anys. Yolanda, de 37 anys, és mare de dos fills, de 7 i 12 anys. Juan, de 37 anys, és pare d’una nena de 7 anys. Pedro, de 66 anys, està jubilat i és pare de dos fills de 21 i 27 anys. I Juan Antonio, de 67 anys, també està jubilat, i té 2 fills i 4 néts.

Solidaritat sindical i política

El denominat Cas Expert ha suscitat la solidaritat de diversos sectors. Primer del sindicat CGT on militaven els assessors. Després dels grups de suport amb els acusats i finalment, després d’una reunió a Parlament de Catalunya, de totes les forces polítiques tret de Ciutadans i el PP. No obstant això per falta de temps no s’ha pogut votar una resolució en aquest sentit presentada per les forces polítiques en favor dels afectats pel cas i que demanava el sobreseïment del cas.

L’Assumpte Expert es produeix després que el tribunal de Barcelona absolgués els joves Isma i Dani a qui s’acusava de desordres públics, i un altre tribunal decidís que s’havia de tornar a instruir el cas dels dos detinguts durant la vaga del 29M a Sant Andreu perquè es considerava que el cas no s’havia instruït correctament.

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. El judici pel Cas Expert no arriba a iniciar-se i es convoca la vista pel 2 de desembre

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*