Els sindicats alerten que la millora de l’atur és a canvi de treball precari i d’augment de la desprotecció

CCOO i UGT de Catalunya reclamen mesures urgents per crear treball de qualitat i estable, ja que el mes de juny el 87,5% de la contractació que s'ha fet és temporal. També exigeixen l'impuls de polítiques eficaces d'igualtat que redueixin la bretxa laboral entre homes i dones, que representen el 57,6% de les persones desocupades.

Redacció
 
 
 
La protecció econòmica dels aturats segueix baixant

Les dades de l’atur mostren, segons els sindicats, l’abús de la temporalitat

El 72% de les persones en situació d’atur inscrites al Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) o no cobren res o, com a màxim, 426 euros mensuals

CCOO i UGT han combatut el cofoisme de les autoritats laborals sobre la millora de les xifres de l’atur assegurant que l’ocupació que s’ha generat és de mala qualitat i inestable. CCOO de Catalunya assegura que «continua l’abús de la contractació temporal, que posa en evidència un mercat de treball inestable i amb una alta rotació laboral». UGT de Catalunya, per la seva banda, assenyala que les darreres dades sobre desocupació mostren de nou «l’estacionalitat i precarietat del nostre mercat de treball, amb més temporalitat, més parcialitat, contractes de molt curta durada i salaris més baixos».

UGT de Catalunya recorda que la recuperació econòmica encara no ha permès arribar a les xifres de desocupació que hi havia abans de la crisi. Al juny d’enguany, el nombre de persones aturades és de 370.192 mentre que al mateix mes del 2007 n’eren 245.490, és a dir, 124.702 menys. A la Seguretat Social el 2007 hi havia 32.862 afiliats més el 2007  i la quantitat de gent que no cobra cap tipus de prestació, ara és 19 punts superiors a far onze anys (45 i 26% respectivament).

CCOO destaca que la reducció de l’atur s’ha notat menys entre les dones (2,9%) que els homes (5,5%). Per aquest concepte la comparació de la disminució interanual segueix reflectint la bretxa de gènere al món laboral, 3,7 i 7,7% respectivament.

Per aquesta raó, els dos sindicats segueixen exigint la derogació de les reformes laborals, la implementació de polítiques per crear ocupació estable i de qualitat i un canvi en el model productiu. CCOO de Catalunya planteja també la remuneració de les hores extres o que siguin compensades en temps i denúncia que «les dones són qui fan més hores extres no remunerades». UGT de Catalunya reclama  «uns sous dignes, amb un salari mínim interprofessional al mateix nivell que l’europeu, 1.000 euros mensuals».

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*