Els peatges de les autopistes funcionaran aquest mes de maig sense vagues després del preacord dels sindicats amb Abertis

El pacte assolit aquest matí ha permès suspendre parcialment les aturades previstes per als caps de setmana de maig i juny –que havien de començar avui– a les autopistes espanyoles per exigir a l'empresa la signatura d'un conveni que inclogui diverses millores en les condicions laborals, com el manteniment de l'ocupació o la conciliació familiar.

Francesc Ràfols
 
 
 

L’accés al peatge en una autopista catalana. Foto: Istockphoto

La setmana vinent començarà una tongada d’assemblees als diferents centres de treball d’Abertis per tal que els treballadors es pronunciïn sobre el preacord al qual han arribat aquest divendres 11 de maig els sindicats i l’empresa sobre el nou conveni col·lectiu. Això comporta que de moment hagin estat desconvocades les vagues previstes per als caps de setmana de maig i juny, que haurien començat avui mateix. Concretament el comitè d’empresa les havia fixat per a tots els divendres (de 18.00 a 20.00 hores), tots els dissabtes (de 12.00 a 14.00 hores) i tots els diumenges (de 19.00 a 21.00 i de 22.00 a 24.00 hores).

Les assemblees es celebraran des de la setmana vinent i fins al dia 30 de maig. Iván Orpella, membre de la secció sindical de CCOO a Abertis, explica que el motiu perquè el període de votació de l’acord «és la gran dispersió territorial de l’empresa, amb 15 centres de treball repartits per tot l’Estat». Al comitè d’empresa hi tenen presència tres sindicats, CCOO –que és el majoritari–, UGT i l’USOC. Aquest darrer no ha signat el preacord però ha mostrat la seva conformitat a desconvocar les vagues a l’espera que la plantilla el voti.

El preacord recull clàusules sobre el manteniment de l’ocupació –una de les principals reivindicacions– increments salarials que, segons Orpella, «permetem mantenir el poder adquisitiu», i millores en qüestions com la conciliació familiar i els horaris. Si els treballadors l’aproven en aquestes assemblees, les aturades previstes per al mes de juny també seran desconvocades.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*