Els bombers s’afegeixen al tsunami reivindicatiu dels treballadors públics i es manifesten dimecres al Parlament

La concentració es fa després que, fruit de la darrera protesta per Barcelona, l’executiu no hagi acceptat cap de les seves peticions

Tomeu Ferrer
 
 
 
Bombers en la protesta a Plaça de Sant Jaume foto: Tomeu Ferrer

Bombers en la protesta a Plaça de Sant Jaume foto: Tomeu Ferrer

El tsunami reivindicatiu que s’aboca sobre el govern català segueix sumant actius. Els bombers, que fa uns dies van protagonitzar una sorollosa manifestació a Barcelona, surten dimecres de nou al carrer a l’entendre que ni el departament d’Interior ni el d’Economia donen resposta a les seves reivindicacions de més personal i fons per renovar equipaments i fins i tot vestuari.

Els cinc sindicats amb presència al cos: UGT, Comissions Obreres, Catac, CSIF i COS, han cridat a manifestar-se a les 12 al Parlament de Catalunya aquest dimecres, 28 de novembre. La nova mobilització es produeix després que la reunió mantinguda el 23 de novembre passat acabés sense cap mena d’acord. Antonio del Rio, portaveu de la secció sindical de la UGT, explica que “al Govern s’escuen en la necessitat d’uns nous pressupostos que s’haurien de pactar amb l’oposició”. En la seva opinió aquesta falta de resposta situa els treballadors públics com a ostatges de la situació política que es viu a Catalunya.

Sigui com sigui, aquest dimecres hi ha reunions previstes al Parlament amb representants de la majoria governamental i amb altre grups polítics per explicar-los les demandes dels bombers catalans.

Fa gairebé un mes, el 29 d’octubre, gran part dels 2.500 efectius del cos de bombers de la Generalitat es van manifestar pels carrers de Barcelona. En aquella ocasió denunciaven que a causa de la manca d’efectius, fan a l’any  un 10% més d’hores extres, 160, que la resta de funcionaris, inclosos els Mossos d’Esquadra i 230 hores més que els bombers de Barcelona. En total afirmen fer 500.000 hores extres a l’any.

Una traca a plaça de Sant Jaume cloïa la protesta fa un mes foto: Tomeu Ferrer

Una traca a plaça de Sant Jaume cloïa la protesta fa un mes foto: Tomeu Ferrer

El memorial de greuges segueix amb els vehicles, molts d’ells obsolets, amb una mitjana de 15 anys d’antiguitat i fins i tot camions que tenen més de 20 anys i són de primera sortida.

Els professionals de l’extinció d’incendis asseguren que fruit de la manca de personal i mitjans, «no estem preparats per una campanya forestal, ni per fer front a l’amenaça terrorista», segons el manifest.

Els treballadors de bombers es queixen que el pla estratègic de 2017 a 2022 , que compta amb acord ferm de govern no hagi rebut ni un euro de l’executiu. Per aquest motiu les obres de manteniment dels parcs han sortit del pressupost ordinari.

Entre les mancances han assegurat que hi ha guants, mànegues, equips contra l’aigua, equips de protecció individual, eines i parcs ruïnosos. També denuncien que falta personal administratiu, operadors de control i que molts dies no hi ha metge de guàrdia.

Com alternativa reclamen el reconeixement del cos com a responsable únic de les tasques de salvament a Catalunya. El reconeixement dels bombers com un servei essencial, públic i de qualitat.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*