Els accidents laborals s’emporten 386 vides a Espanya fins a l’agost, un 4% més que el 2014

Un informe presentat per UGT amb motiu del 20 aniversari de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals adverteix de l'augment de sinistres en la indústria.

Redacció
 
 
 
Els accidents laborals han crescut més a la indústria

Els accidents laborals han crescut més a la indústria

Els accidents laborals s’han cobrat la vida de 386 persones a Espanya fins a l’agost d’aquest any. Una xifra que representa un augment del 4% respecte a 2014. En concret, han mort 15 persones més que en el mateix període de l’any passat. Per veure millor les dimensions d’aquest seriós problema, les xifres revelen que cada dia dues persones moren en accidents laborals a l’Estat espanyol, segons l’informe presentat per UGT amb motiu del 20 aniversari de l’aprovació de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals.

La majoria de les morts d’aquest any, fins a 152, es van produir en el sector serveis, fet que suposa un increment del 7%. No obstant això, és en la indústria on es concentra un major augment d’aquesta tragèdia amb 88 morts, un 33% més que en l’exercici anterior. En la construcció van morir 45 treballadors i 37 en el sector agrari -l’únic en què es produeix un descens significatiu del 32% amb 18 morts menys. En qualsevol cas, si es compara l’evolució a més llarg termini, la tendència és positiva. Així, mentre que el 1995 -any de l’aprovació de la llei de prevenció- l’índex d’accidents mortals per cada 100.000 treballadors se situava en 10,1 el 2014 es va reduir a 3,4.

Pel que fa al nombre d’accident laborals totals, en els primers vuit mesos de l’any el nombre va augmentar un 5,5% fins a un total de 805.262. Un 42% d’aquesta quantitat, és a dir, 339.190 sinistres van causar la baixa del treballador enfront dels 311.977 del mateix període de l’any anterior. Més en concret, 294.370 accidents es van produir a la jornada laboral i altres 44.820 in itinere -en anar o tornar del seu lloc de treball-. També es van notificar altres 466.072 accidents que no van suposar baixa, la qual cosa suposa un altre increment del 3,4% respecte al mateix període de 2014. És a dir, 15.111 accidents més de caràcter lleu.

Per sectors, la indústria manufacturera és la que acumula més nivell de sinistralitat amb resultat de baixa en aconseguir els 53.110 casos, un 9,6% més que fa un any. El segueix el comerç i la reparació de vehicles a motor amb 41.859 accidents. No obstant això, els majors increments són els registrats en el sector de la construcció (14,7%), seguit del subministrament d’aigua, sanejament i gestió de residus (13,7%). Per a la UGT aquestes dades demostren que “no s’estan posant mesures preventives o que les utilitzades per les empreses per evitar danys a la salut no són les adequades”.
Malalties laborals

L’estudi també analitza l’evolució de les malalties professionals, és a dir, aquelles relacionades amb el lloc de treball. El 1995, quan es va aprovar a Espanya la Llei de Prevenció de Riscos Laborals es reconeixien 6.459 malalties. Deu anys més tard el nombre va augmentar fins a 30.030 i en 2007 es va reduir a la meitat, xifra que s’ha mantingut similar fins a l’actualitat. Així, entre gener i setembre d’aquest any s’han declarat 14.517 malalties professionals, un 13% més que fa un any. Això suposa que cada dia 67 persones són víctimes d’una malaltia relacionada amb la feina. En aquest sentit, es declaren més malalties professionals sense baixa (7.748) que amb baixa (6.769).

Les malalties més freqüents són les causades per agents físics, seguides de les malalties de la pell, les respiratòries i finalment les causades per agents biològics. Durant les dues dècades que porta en vigor la normativa el pes més gran de la malaltia professional recau en el sector serveis (49,8%), seguit de la indústria (42%). Des de la UGT reconeixen que el balanç dels vint anys de vigència de la llei de prevenció és positiu perquè s’ha produït un descens en el nombre d’accidents. No obstant això, adverteixen que el principal factor que porta a les empreses a complir amb la norma és el d’evitar la sanció, per això conclouen que “la prevenció a Espanya és formal i no real”.

El sindicat també assenyala que un dels problemes actuals més freqüents té a veure amb la “creixent càrrega mental i emocional que suporten els treballadors” en unes jornades laborals cada vegada més “incompatibles amb la vida personal i familiar”.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*