El PSC es queixa al Síndic de la poca celeritat com s’aplica la Renda Garantida de Ciutadania

Diputats i regidors del partit d’Iceta remarquen que hi ha 52.000 peticions que esperen una resposta

Redacció
 
 
 

El PSC ha dut al Síndic de Greuges una acció referida al procés d’aplicació de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC). L’escrit de queixa en el qual es demana la intervenció de l’ens que dirigeix Rafael Ribo, el firma en primer lloc el diputat al Parlament, Raul Moreno, junt amb la també diputada, Beatriz Silva. Amb ells signaven la petició diversos regidors i regidores de poblacions grans, com Barcelona i l’Hospitalet, i petites com, Castellvell i el Vilar.

Moreno ha instat el Govern a tenir celeritat per resoldre a la situació a la qual s’enfronten. Així, hi ha 52.000 persones que esperen una solució a la seva sol·licitud: 4.000 hauran de rebre resposta aquest dijous, a complir-se el termini de cinc mesos des de l’entrada en vigor de la llei; 24.000 esperen resolució, i 20.000, cita prèvia per sol·licitar-la.

El representant socialista ha considerat que hi ha poc personal per resoldre la tramitació de documents davant la gran demanda que hi ha per acollir-se a la Renda Garantida de Ciutadania. S’ha referit al compromís de la Generalitat d’incorporar 400 treballadors per assumir aquestes tasques però creuen que no s’han incorporat totes aquestes persones.

La RGC va entrar en vigor a mitjans de setembre. Les persones que abans rebien la Renda Mínima d’Inserció han cobrat la nova prestació sense problemes. Però, al mateix temps, els socialistes creuen que es resoldran en el temps degut poc més del 5% de les peticions presentades.

L’Article 155 i la tramitació

Com a falles concretes el diputat socialista ha indicat que el sistema informàtic que havia de regir la nova renda no funcionava en totes les oficines quan es va tirar endavant. També ha esmentat Moreno casos que segons el seu parer indiquen vulneracions de drets. En aquest sentit, persones sense sostre, que es van empadronar en cases de coneguts han vist que a lhora de tramitar la seva petició es comptaven els ingressos de la llar on estan hostatjats, cosa que els perjudica. Una altra contracció denunciada fa referència a persones que reben ajudes complementàries, segons el PSC s’hauria informat aquests peticionaris que per accedir a la RGC havien de renunciar al complement, cosa que la normativa de la renda no diu.

Segons els representants socialistes, en algunes ocasions s’han demanat per duplicat la documentació amb l’objectiu d’allargar els terminis de tramitació. Per al regidor de Benestar Social de l’Hospitalet de Llobregat, es donen casos de col·lapse el procés de tramitació perquè s’acumulen moltes peticions. Altres ajuntaments s’han queixat del fet que han de suplir amb prestacions municipals les necessitats de les persones que veuen com les seves peticions no tiren endavant.

La RGC va ser aprovada per unanimitat pel Parlament de Catalunya durant la darrera legislatura. La seva posada en marxa va coincidir amb moments de gran tensió política fruit del procés autodeterminista. Més tard, amb l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, que fa passar la competència real de les decisions de la Generalitat al Govern central, es van produir queixes que consideraven que l’executiu de Rajoy podria estar aturant la implementació de l’ajuda. No obstant això, els responsables de la campanya popular sempre han dit que tot i les dificultats inicials el pla tira endavant.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*