El ministeri d’Ocupació inicia els tràmits per prendre la llicència a la cooperativa Servicarne

La Federació d'Indústria de CCOO considera que l'empresa és la principal proveïdora de mà d'obra barata a la indústria càrnia

Tomeu Ferrer
 
 
 
Imatge d'un escorxador CC by-sa Thomas Bjørkan (Wikimedia Commons)

Imatge d’un escorxador CC by-sa Thomas Bjørkan (Wikimedia Commons)

El ministeri d’Ocupació inicia els tràmits per desqualificar Servicarne, una ‘falsa cooperativa’ que és el principal proveïdor de mà d’obra barata de la indústria càrnia.

L’obertura d’expedient de desqualificació com a cooperativa a Servicarne es considera per CCOO com un pas important en la lluita contra el frau laboral que prolifera a la indústria de la carn, segons informa la federació d’indústria del sindicat obrer.

CCOO s’ha reunit el matí de dilluns, 11 de febrer, amb la directora general de Treball Autònom, de l’Economia Social i de la Responsabilitat Social de les Empreses del govern central. En el transcurs de la trobada, el sindicat ha pogut llegir l’escrit que l’1 de febrer va ser enviat des del ministeri a Servicarne i amb el qual li obria l’expedient de desqualificació. La falsa cooperativa té fins al 19 de febrer per presentar al·legacions. L’organisme dependent del Ministeri d’Ocupació creu que el procés acabarà abans que finalitzi el mes d’abril. CCOO s’ha personat com a part interessada en l’expedient.

En el document al qual ha tingut accés el sindicat s’assegura que el funcionament de Servicarne no s’ajusta a les exigències del dret cooperatiu i que només respon a les necessitats de les empreses clients.

En l’expedient també s’afirma que l’adhesió dels i les cooperativistes no respon a una decisió lliure, sinó a la necessitat de tenir feina. A més, la Direcció general de Treball Autònom apunta que l’assemblea de Servicarne no té garanties democràtiques; que es tracta d’una organització piramidal i que les persones associades no poden exercir els seus drets d’informació i participació. Ha quedat demostrat, segons el Ministeri d’Ocupació, que les condicions de treball que fixa són inferiors a les del personal assalariat de la indústria càrnia; que Servicarne no realitza les activitats previstes en el seu objecte social; que és un mer intermediari per al subministrament de força del treball; que no té mitjans materials i organitzatius i que no assumeix cap risc empresarial.

Problemes a Catalunya

A Catalunya Servicarne s’ha vist involucrada en diversos fets polèmics, com un accident laboral que va destapar una relació comercial entre un escorxador de Pallejà i la falsa cooperativa, que li proporcionava 40 empleats per al seu funcionament.

L’empresa càrnia Vall Companys també va ser multada per utilitzar en el funcionament de filials seves a l’Aragó de treballadors de la cooperativa Servicarne.

Sens dubte, l’obertura de l’expedient de desqualificació a Servicarne és un pas important per acabar amb el frau que encara prolifera en la indústria càrnia. La mateixa Inspecció de Treball va emetre el juliol passat un informe que donava la raó a CCOO i que concloïa que no es tractava d’una cooperativa de treball associat.

El sindicat va posar en marxa una campanya per regularitzar la situació laboral en el sector carni fa dos anys. En aquest sentit ha aconseguit que siguin donats d’alta al Règim General de la Seguretat Social el 40% dels treballadors i treballadores que estaven empleats sota la figura del fals autònom, al voltant de 7.500 persones a l’Estat espanyol . La majoria estaven associades a Servicarne. Queden unes 10.000 persones per regularitzar, que no tenen drets i que són mà d’obra barata per a les empreses càrnies.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*