El govern central incompleix la llei per no informar sobre les pensions privades, segons CCOO

El sindicat retreu l'executiu espanyol que no garanteixi informació sobre els rendiments actuals i futurs dels plans privats, tal com indica la llei

Redacció
 
 
 
Pantalla del web on es pot demanar informació

Pantalla del web on es pot demanar informació

El govern central va posar en marxa el 7 de novembre passat un cercador a través d’Internet que informa el treballador de què cobrarà de pensió pública quan es jubili. La informació la proporciona a través d’un simulador informàtic.

Tot i que el sindicat valora positivament que s’hagi posat a l’abast de la població aquesta eina que permet que els treballadors i treballadores accedeixin a les dades de la seva carrera laboral i pugui veure quins períodes de temps ha cotitzat i les quanties del que ha aportat i, en conseqüència, l’expectativa raonable de pensió que cobraran, considera també que en la posada en marxa del nou servei s’incompleix la llei.

CCOO entén, però, que aquest nivell d’exigència en la transparència s’ha d’estendre també als sistemes de pensions privats i a la seva rendibilitat. El sindicat recorda al govern que l’incompliment parcial o incomplet de les obligacions d’informació, aplicant-lo en exclusiva a la pensió pública i eximint al sector privat, suposa ignorar el mandat que recull la Llei 27/2011 que obligava a posar en marxa, al mateix temps, la informació que han de rebre els treballadors i les treballadores sobre les previsions de pensions, tant públiques com privades, en termes homogenis i comparables. La visió incompleta del sistema de protecció social i sembla tenir com a objectiu, afirma el sindicat, el foment de les pensions privades a costa de donar una informació parcial a la ciutadania.

Segons un informe realitzat per la patronal d’empreses que gestionen fons de pensions, Inverco, datat l’any 2014, “Les conclusions -diu el treball- són esfereïdores: dels 257 fons amb almenys 15 anys d’història, únicament tres (1,16%) van aconseguir una rendibilitat mitjana superior als bons de l’Estat a 15 anys (4,4%). Això vol dir que als estalviadors els hauria anat molt millor amb una operació senzilla que ara pot realitzar-se amb un clic”, segons va publicar la revista Alternativas Econòmicas.

Luisa Montes, responsable de d’Assessorament i Serveis Jurídics de CCOO de Catalunya,

“s’ha d’exigir que el govern compleixi la llei que van aprovar per majoria absoluta”. Aquesta llei diu que s’ha de facilitar informació als consumidors tant de les pensions públiques com de les privades. En aquest sentit, segons explica Montes, l’executiu del PP s’estaria saltant-se la llei per afavorir el negoci de les empreses privades.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*