El creixement del nombre d’autònoms mostra l’abús de la precarietat i la contractació en frau

Dos de cada deu treballadors donats d'alta duren menys d'onze mesos en el sistema de treballadors autònoms

Sandra zapatero
 
 
 

Treball autònom en el primer semestre de 2018 a Catalunya

Des del mes de gener i fins al mes de juny, en el primer semestre de l’any hi ha hagut 11.319 altes al sistema. Ha estat la xifra més elevada dels últims 18 mesos.

Així mateix, les últimes dades del mes de juliol mostren una destrucció en el RETA (Règim Especial de Treballadors Autònoms) de prop de 4.000 autònoms i autònomes.

Això és degut en part a la temporalitat estacional pel turisme, que directament afecta les activitats d’hostaleria, bars i comerços principalment.

Aquestes xifres també, amaguen l’abús en la precarietat i la contractació fraudulenta de l’anomenat fals autònom. Abusant de la figura de l’autònom i desprotegint-lo en els seus drets. Això també repercuteix en la tarifa plana. Es necessiten més mecanismes de control sobre aquesta, ja que les persones han de poder accedir-hi amb garanties viables, no podem permetre que avui encara sigui la joguina de les grans empreses, de plataformes digitals i d’economia col·laborativa, que al final fomenten la contractació de falsos autònoms a càrrec de la tarifa plana.

Prop del 20% del col·.lectiu un cop donat d’alta, no arriba a 11 mesos, i d’aquests un 10,3% al cap de 6 mesos.

Des de la CTAC-Autònoms demanem que s’instrumenti un registre pels contractes per tal que des de les Administracions competents, així com la Inspecció de Treball puguin tenir un major control i no permetre la deslaboralització, la precarietat i falta de drets a les persones treballadores.

Sandra zapatero
Sobre Sandra zapatero

Sandra Zapatero és presidenta de la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya CTAC-UGT Contacte: Página web | Twitter | Més articles

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*