Desenes de milers de jubilats prenen els carrers per reclamar pensions dignes com a dret, no com a concessió

A Barcelona i a un centenar de ciutats de l'Estat els pensionistes surten al carrer en una marxa que qüestiona les polítiques econòmiques del Partit Popular

Redacció
 
 
 
Sortida de la marxa a Plaça Urquinaona amb milers de manifestants foto: CCOO Aj Badalona

Sortida de la marxa a Plaça Urquinaona amb milers de manifestants foto: CCOO Aj Badalona

Desenes de milers de pensionistes i manifestants, uns 30.000 a Barcelona segons la Guàrdia Urbana, han sortit a diverses ciutats catalanes i de l’Estat en una jornada que reclama un canvi radical en la política de pensions. L’oposició a la pràctica congelació de les pagues i la reclamació que es torni al mecanisme de revaloració vinculat a l’IPC eren les reivindicacions urgents dels que han sortit als carrers. Però de fons els manifestants exigien un canvi de la filosofia que informa les pensions, en el sentit que siguin considerades un dret i no una concessió graciosa des del poder.

La marxa ha començat a quarts de dotze de  plaça Urquinaona, i ha recorregut el carrer Roger de Llúria per finalitzar davant de la Delegació del Govern de la capital catalana al carrer Mallorca. A la mobilització s’han escoltat veus en contra del Govern central del PP amb crits de ‘Rajoy et canvi la pensió‘, en al·lusió al president de l’Executiu central, Mariano Rajoy.

Rajoy i la seva política de restringir augments de pensions mentre es produeixen despeses incomprensibles per als jubilats, com el rescat d’autopistes fallides, han estat objecte dels crits dels manifestants. En aquest sentit, també s’ha pogut escoltar crits com “estos ladrones nos roban las pensiones” o ; ‘Jubilats, obrers i estudiants units cap endavant’; “manos arriba, esto es un atraco” i “lo que hacéis con las pensiones, lo pagaréis en las elecciones”. També s’han escoltat crits com  o “les pensions seran sempre nostres” o “volem la pensió del pare del Borbó”.

A la fi de la manifestació s’ha produït  a càrrec dels membres de Marea de Pensionistes, el col·lectiu ha exigit que “s’obri un debat en la societat sobre el sosteniment del sistema públic de pensions” i que es tingui com a interlocutor vàlid a la Coordinadora Estatal per a la Defensa del Sistema Públic. “No ens desmobilitzarem fins a veure que les nostres justes demandes se sotmeten a debat, a conclusions adequades a la societat del segle XXI que garanteixin la dignitat dels pensionistes” han dit els portaveus dels pensionistes.

Els pensionistes han rebut el suport de col·lectius com les combatives Kellys de Barcelona foto: Kellys BCN

Els pensionistes han rebut el suport de col·lectius com les combatives Kellys de Barcelona foto: Kellys BCN

En la lectura del manifest s’ha criticat que al Congrés dels Diputats, el president del Govern, Mariano Rajoy, “només va mostrar preocupació per l’aprovació dels pressupostos generals de l’Estat sense presentar un projecte actual de futur per als pensionistes”. Han dit. çEn aquest sentit han assegurat que continuaran la seva lluita i que dedicaran tot el temps que sigui necessari per revertir les situacions d’injustícia.

La convocatòria de les manifestacions del 17 de març es produeix gràcies a una confluència en la qual hi ha des de la Marea Pensionista fins a les organitzacions de pensionistes dels sindicats passant per una miríada d’entitats que s’han sumat a les protestes. Aquesta unió d’esforços es notava també en el fet que hi havia molts petits cartells fets individualment amb dures crítiques al govern espanyol que han protagonitzat les marxes que durant el matí també s’ha convocat a Girona, Lleida, Tarragona, Tortosa, Vilanova i la Geltrú, Manresa, Granollers i Mataró. A la tarda, la manifestació se celebrarà a Vic i Reus.

Segons En total, la Marea Pensionista la  mobilització ha arribat a prop de 100 ciutats de tot l’Estat. En totes les manifestacions s’ha criticat que les pensions no s’equiparin amb l’Índex de Preus al Consum (IPC) i que des de 2013 s’hagin incrementat any rere any en tan sols el 0,25%.

Entre els manifestants hi havia molta indignació perquè majoritàriament consideraven que a Espanya i a Catalunya i ha prou capacitat de recaptar impostos com per a poder pagar pensions dignes, però critiquen que no hi ha voluntat política per adoptar aquest camí. Un altra crítica era més de fons en qüestionar perquè l’única partida a la qual s’exigeix l’autofinançament mentre que ningú es qüestiona altres despeses com les de defensa o de la Casa Reial, “que tampoc recapten ni un euro i per a les quals sembla que no hi ha crisi mai”, explicava una manifestant amb el xiulet a la boca.

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*