El decret de provisió de plantilles una pistola que apunta contra les dones docents

A la funció pública les companyes podien criar sense por a patir discriminació i ara sembla que cada cop és menys així

Oscar Simon
 
 
 

Fa uns mesos saltava la notícia segons la qual una valenta professora de l’Institut (públic) Domènec i Muntaner denunciava que pel fet de ser mare i haver demanat el permís de maternitat s’havia quedat sense la feina. El director i regidor del PSC Andreu Martí la va informar que no continuaria després de 8 anys al mateix centre. La professora va denunciar la situació i finalment el magistrat del contenciós administratiu de Tarragona va donar la raó a la professora. De fet la proposta de no continuïtat, és a dir d’acomiadament, es basava en tasques alienes a la tasca docent i clarament reproduïa una gestió autoritària per part del director. Aquest podria ser un exemple amb final feliç atès que la treballadora perjudicada va guanyar el judici, tanmateix comencen a arribar situacions que vulneren el drets fonamentals de les dones abans d’aconseguir la feina. Al Servei Territorial del Maresme Vallès Oriental , s’està implantació el pla pilot de selecció del personal substitut mitjançant entrevistes. A partir al telefon del sindicat USTEC-STEs-IAC han començat a arribar trucades de docents que comencen a denunciar que no se’ls donen substitucions pel fet d’estar embarassades. La por és tan gran que les persones es mantenen en l’anonimat. Aquests fets són especialment greus atès que van contra un dret fonamental i es donen a un sector com l’educatiu especialment feminitzat. S’ha de tenir en compte que el dret a la reducció de jornada, que permet la cura de criatures fins als 6 anys es veurà fortament afectat i això provocarà que les parelles dones de docents puguin acabar renunciant al mateix. Sobretot en el cas de la gent interina

Com es veu el decret de provisió de plantilles està portant l’arbitrarietat del sector privat al sector públic i com ja es avisar tant des dels sindicats com des del professorat, la contractació a dit no millora la qualitat de la plantilla (la concertada fa anys que ho fa i té uns resultats com a mínim igual, sinó pitjors que la pública, tot i seleccionar l’alumnat). El que realment està passant és que la contractació sense respectar el número de llista comença a erosionar drets. Les primeres en patir-ho, com quasi sempre, estan les companyes mestres i professores, amb càrregues familiars, tanmateix després vindrà la no contractació de gent combativa, que pugui ser investigada via google i que ni tan sols serà/és convocada a entrevista.

S’ha dit moltes vegades que aquest decret de plantilles i l’autonomia de gestió, que no pedagògica, tan sols serveix per collar al professorat per evitar que s’organitzi per lluitar contra la privatització de l’educació pública. Volen generar un clima de por a perdre la feina i han començat per les companyes. A la funció pública les companyes podien criar sense por a patir discriminació i ara sembla que cada cop és menys així.

Ara que l’Assemblea Groga ha convocat mobilitzacions el 12N i que els sindicats d’educació comencen a parlar de vaga tenim l’oportunitat de revertir un decret de provisió de plantilles que sembla provenir de les èpoques retratades al llibre “El florido pensil.Memoria de la escuela nacionalcatólica”.

Oscar Simon
Sobre Oscar Simon

Oscar Simon és professor interí i membre de la IAC.(USTEC-STES) Contacte: Página web | Twitter | Més articles

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*