Es crea la Taula per la Democràcia per defensar les llibertats i el dret a decidir

Sindicats, patronals i entitats de tota mena s'uneixen per evitar que es conculquin drets cívics i respondre unitàriament si això passa

Tomeu Ferrer
 
 
 
Membres de la Taula per la Democràcia en la presentació de l'acord foto: Tomeu Ferrer

Membres de la Taula per la Democràcia en la presentació de l’acord foto: Tomeu Ferrer

Un nombrós grup d’entitats i associacions cíviques de la societat catalana, entre les quals destaquen els principals sindicats i algunes patronals, han creat la Taula per la Democràcia. La coordinació, segons el seu portaveu, el líder d’Unió de Pagesos, Joan Caball, «donarà la resposta cívica i política si es conculquen els drets civils de la ciutadania i s’impedeix l’exercici del dret a decidir a Catalunya».
Un conjunt d’associacions i entitats que ja supera la cinquantena han signat, en el marc del Museu d’Història de Catalunya, un manifest de 6 punts que han llegit diversos representants.

En síntesi, es fa una defensa tancada de les institucions de Catalunya, es repudien les agressions als drets fonamentals, “produïdes especialment dimecres passat” i es defensa la celebració de la consulta de l’1-O, segons han manifestat els organitzadors a preguntes de la premsa.

De moment la Taula està sumant adhesions i, si no es donen fets extraordinaris, no es planteja cap acció conjunta fins després de la celebració del referèndum convocat per la Generalitat.
El primer punt del manifest s’explica la necessitat de donar una resposta unitària en defensa de les institucions de Catalunya, els drets fonamentals, el dret que té el poble català a decidir el seu futur polític i la democràcia.

A continuació les entitats manifesten preocupació per la vulneració de drets fonamentals i les llibertats democràtiques que s’estan produint aquests dies per part del Govern central i els organismes de l’Estat.

En conseqüència, els reunits “fem una crida a la societat catalana per a respondre d’una manera pacífica, ferma i continuada en defensa de les institucions i els drets fonamentals”.
Els representants de les entitats afirmen que els problemes polítics han de tenir una resposta política i no repressiva i, per això, insten a les institucions europees i internacionals a vetllar en aquest sentit.

Les entitats es constitueixen com un espai plural i unitari per defensar les institucions de Catalunya i els drets i llibertats fonamentals dels ciutadans i ciutadanes, i “reivindiquem el dret a decidir el futur polític del poble de Catalunya”.

Per tant, “ens comprometem a respondre d’una manera coordinada i continuada davant de qualsevol acció que conculqui els drets fonamentals i no descartem cap forma pacífica i consensuada de mobilització i resposta de país”.

Entitats signants

A la primera llista d’entitats impulsores de la Taula figuren l’ANC, l’Assocciació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, Associació Teatre Dona, Associació de la Fundació Autoria, Ateneu Barcelonès, Casa Nostra casa Vostra, CECOT, CIEMEN, CCOO de Catalunya, Comissió de la Dignitat, Comitè Olímpic de Catalunya, Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), Consell de la Joventut de Barcelona, ​​Consell de l’Estudiantat de les Universitats Catalanes, Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, Drets, Ecologistes en Acció, Esplais Catalans, Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge, Federació d’Assemblees de Mares i Pares de Catalunya (FaPac), Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC), Fundació Catalana de l’Esplai, Fundació per la Pau, Intersindical -CSC, la Fede.cat, Moviments de Renovació Pedagògica, Moviment Laic i Progressista, Observatori DESC, Òmnium Cultural, PIMEC, Plataforma pro seleccions catalanes, Sindicat de la Imatge, UPIFC; Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC), SOS Racisme, UGT de Catalunya, Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), Unió de Pagesos i USOC.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*