Converses per crear a la tardor un front sindical unitari català que agrupi les organitzacions confederals

Les direccions de CCOO i USOC es reuneixen després de la seva renovació amb l’objectiu d’impulsar la unitat d’acció

Tomeu Ferrer
 
 
 
Javier Pacheco i Maria Recuero, secretaris generals de CCOO i UOC, respectivament foto: Tomeu Ferrer

Javier Pacheco i Maria Recuero, secretaris generals de CCOO i UOC, respectivament foto: Tomeu Ferrer

CCOO proposa crear un front sindical unitari de cara a la tardor que englobi les organitzacions sindicals amb voluntat confederal, és a dir, que actuen en tots els àmbits on hi ha assalariats. Aquest acord hauria de servir per impulsar mobilitzacions i alternatives que evitin que la sortida de la crisi deixi enrere bona part dels sectors populars a Catalunya, segons han coincidit a considerar tant Javier Pacheco, secretari general de CCOO, com Maria Recuero, la seva homòloga a USOC.
Les direccions de CCOO i de la USOC s’han reunit per traçar els camins de la política sindical unitària dels pròxims mesos. La trobada és la primera que es fa després que CCOO renovés la seva cúpula, fruit del darrer congrés.
L’encontre, té dues grans línies d’acció. Una és intercanviar informació de les postures de cada sindicat en relació amb alguns convenis que s’han de negociar immediatament, veure quines són, per exemple, les referències salarials de cada organització, per veure de conjuminar-les i també dialogar sobre actuacions a curt termini. La segona és «mirar com som capaços d’eixamplar les relacions directes entre sindicats, més enllà de les que tenim establertes els sindicats majoritaris», segons Javier Pacheco, secretari general de CCOO.

La idea, expressada per Pacheco en presència de la secretaria general de la USOC, Maria Recuero, és assajar a partir de la tardor la creació d’un front unitari català en el camp sindical.

Per la seva banda, Recuero ha emmarcat la trobada de les direccions de CCOO i USOC en les relacions normals entre les dues organitzacions, com històricament ha passat. En aquest sentit es tracta de ressaltar els punts comuns que ajudin a la unitat d’acció, segons ha dit la responsable de la USOC.

A curt termini els objectius són aconseguir increments salarials per sobre de les previsions d’increments del cost de la vida, la negociació col·lectiva entesa àmpliament. També tenen clar que s’han de derogar les reformes laborals. Per part de CCOO «comentarem els grans acords de país que hem assolit, com són el Pacte Nacional per a la Indústria o la Renda Garantida de Ciutadania, que entrarà en vigor aviat i que volem que sigui una realitat efectiva a la tardor», ha dit Pacheco.

En relació amb la creació del Front Sindical Unitari, Javier Pacheco considera que el seu abast no s’ha de limitar a CCOO, UGT i USOC, sinó que ha d’eixamplar el seu perímetre i integrar en aquesta entesa tots els sindicats que tenen la condició de ser «sindicats confederals», cosa que deixa fora només els dits sindicats professionals. En aquest sentit, des de CCOO s’han establert contactes preliminars amb la CGT, IAC-CATAC, I-CSC, també amb USOC i la Unió de Pagesos, de moment.
La idea és fer, cap a la tardor, una trobada unitària del conjunt de sindicats esmentats, «intentant trobar un marc de reivindicacions comunes i una estratègia també comuna»., segons Pacheco. L’objectiu és fer valdre el caràcter reivindicatiu que té el sindicalisme a Catalunya, sense renunciar a la seva pluralitat. I des d’aquesta pluralitat remarcar que hi ha elements de reivindicació comuna que s’haurien de posar a disposició de les treballadores i els treballadors del país, segons el líder de CCOO.

Tant Recuero, com Pacheco han destacat també que «no podem donar a la nostra contrapart el benefici de les crítiques gratuïtes entre les nostres organitzacions. No podem donar aquest avantatge als nostres adversaris» ha dit el secretari general de CCOO. En aquest sentit un acord global implicaria també crear un espai de confiança entre els treballadors

El front sindical unitari que es voldria crear tindria entre altres objectius, revertir els efectes de les reformes laborals; recuperar la part de la renda dels treballadors que ha passat a mans dels empresaris durant la crisi; la lluita contra la precarietat; la lluita contra la pobresa; els desnonaments i la defensa dels drets bàsics de ciutadania, entre altres. Totes aquestes reivindicacions formen part de les propostes del conjunt de sindicats amb els quals es vol construir el nou front unitari. La possibilitat que d’aquest front en sorgeixin mobilitzacions conjuntes no es descarta, però es destaca que les converses actuals estan en una fase inicial.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*