Concentració dels taxistes a plaça Sant Jaume i propostes d’anar a la frontera a internacionalitzar el conflicte

Els taxistes han decidit internacionalitzar el conflicte coincidint amb les reunions que la Generalitat mantindrà amb ells i amb les patronals d'VTC

Redacció
 
 
 
La base de tots els moviments dels taxistes segueix sent la Gran Via, on els vehicles ocupen la part central foto Tomeu Ferrer

La base de tots els moviments dels taxistes segueix sent la Gran Via, on els vehicles ocupen la part central foto Tomeu Ferrer

L’assemblea de taxistes en vaga ha decidit aquest dilluns, en la trobada a plaça de Catalunya, canviar la marxa a la Diagonal per una concentració a la plaça de Sant Jaume. A la trobada també s’ha decidit dur a la frontera amb la Catalunya Nord la reivindicació del seu sector, tot internacionalitzant-lo. Tot i les preses de posició d’uns i altres, el seny s’ha imposat, ja que inicialment hi havia la intenció per part dels taxistes d’anar fins als volts de la plaça Francesc Macià, on hi ha aparcats uns 900 automòbils de VTC. En l’assemblea que ha decidit sobre la marxa canviar el pla inicial, la decisió a proposta del líder d’Élite Taxi, Tito Álvarez, ni s’ha arribat a votar.

Els vaguistes s’han desplaçat a la plaça on hi ha la seu del Govern de la Generalitat passant per la Via Laietana. A Sant >Jaume els taxistes hi han anat per pressionar l’executiu en saber que el president Torra es reunia amb els consellers Calvet i Buch, responsables de Política Territorial i Sostenibilitat i de l’ordre públic., respectivament.

De fet, és dimarts quan els taxistes per una banda, i les empreses de Vehicles amb Conductor (VTC)‌ s’han de trobar amb la Generalitat, que mira d’arribar un acord que eviti el conflicte.

Les posicions entre uns i altres estan molt allunyades, segons ha reconegut el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet. No obstant això, el president de la Generalitat ha fet arribar el seu interès a arribar a un acord satisfactori. Però, sembla difícil acontentar taxistes i empreses d’VTC. Els uns troben absolutament inacceptable el període de 15 minuts de preavís plantejat per la Generalitat i els altres no volen acceptar cap tracte diferenciat amb els taxistes a l’hora de contractar, si s’exceptua l’exclusivitat d’aquests darrers que poden ser contractats a peu de carrer només aixecant la mà per demanar-los.

Moviments tot el dia

Durant el dilluns, els taxistes han fet diverses accions com han estat una concentració davant del Departament d’Economia, una manifestació pel centre de Barcelona fins al parc de la Ciutadella, ja que intentaven arribar fins al Parlament. Allà han topat amb els mossos d’esquadra i s’ha produït un incident el resultat del qual han estat tres mossos ferits. D’aquí la marxa ha anat a la ronda Litoral. En aquesta via s’ha tallat el tràfic i s’ha produït un altre incident quan en un túnel s’ha aturat un VTC, que ha estat colpejat i se li ha trencat un vidre. Cal dir que els taxistes han aturat els agressors. També s’ha registrat un altre fet criticable quan un grup de taxistes ha impedit a un equip de TeleMadrid que fessin la seva feina.

La marxa que circulava per la Ronda Litoral ha arribat fins al Port, i ha passat una barrera que la Guàrdia Civil i la policia portuària havien creat per evitar la irrupció dels manifestants. L’estira-i-arronsa un guàrdia ha caigut a terra i ha hagut de ser atès mèdicament.

D’altra banda, La Federació Catalana de la Discapacitat Intel·lectual (Dincat Federació) ha exigit a la Generalitat que decreti serveis mínims per la vaga de taxis, que està afectant “greument” al col·lectiu. L’entitat reclama que s’ofereixi més informació a les famílies amb persones amb discapacitat intel·lectual a càrrec seu, ja que necessiten amb molta freqüència el servei de transport porta a porta i no tenen alternatives.

Crítiques polítiques

A altres ciutats del país, com Girona o Sabadell, s’han produït marxes lentes de taxis en suport dels seus companys de l’àrea metropolitana. En altres localitats, com Mataró o Terrassa, s’han fet crides per ajudar els taxistes de Barcelona.

La protesta que afecta una part important del transport públic de Barcelona, han desfermat, a cinc mesos de les eleccions locals, una tempesta política. Ada Colau, alcaldessa de la ciutat i presidenta de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha acusat el conseller de Territori, Damià Calvet, d’haver “generat la polèmica” i d’”incendiar” el sector del taxi amb la proposta de 15 minuts d’anticipació per contractar els serveis d’un VTC.

D’altra banda, a Madrid el conflicte s’ha reproduït, segons fonts de les organitzacions de taxistes, l’aturada és de gairebé el 100% del sector. Una primera acció ha estat un bloqueig de la Gran Via. A més, un grup de treballadors del taxi han escridassat el líder del partit Ciutadans al que han retret la seva posició en la confrontació, favorable a les empreses de VTC.

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*