El centre Arapdis tanca i deixa al carrer més d’un centenar d’empleats amb problemes de salut mental

Els directius de l’entitat afirmen que no ha pogut continuar la seva tasca per manca de suport econòmic de la Generalitat, cosa que nega el departament de Treball

Tomeu Ferrer
 
 
 

Seu de la fundació i de l'associació Arapdis a Gràcia foto: Tomeu Ferrer

Seu de la fundació i de l’associació Arapdis a Gràcia foto: Tomeu Ferrer

El Centre Especial de Treball (CET) Arapdis, situat al barri de Gràcia de Barcelona i que havia arribat a ocupar unes 200 persones, ha tancat fa una setmana i busca en aquests moments un lloc per a què les persones amb problemes de salut mental als quals donava feina tinguin un aixopluc o un lloc on anar, segons han explicat a Diari del Treball responsables de l’entitat.

El CET, que forma part de la Fundació de Serveis d’Inserció Sociolaboral Arapdis, va entrar en un concurs de creditors voluntari l’octubre de 2017. Ara la situació ha empitjorat. S’han acomiadat els gairebé 135 treballadors i monitors que operaven en les diverses branques productives de l’entitat: bugaderia industrial, restauració i càtering i serveis generals com ensobrat de correspondència o repartiment de fulletons. Més endavant s’entrarà en el procés de venda de la maquinària i finalment es liquidaran els locals, situats al carrer Verntallat i en un magatzem industrial a la Via Trajana on hi ha el taller de bugaderia.

Inicialment Arapdis funcionava a partir d’una associació, però l’any 2014 es va crear una fundació que és la figura jurídica que ha gestionat des d’aleshores tota l’activitat econòmica. L’associació es manté de manera independent i s’ocupa dels aspectes terapèutics. Arapdis és l’acrònim d’Associació per a la Rehabilitació i Adaptació de Persones amb Disminució de la seva capacitat d’Integració Sociolaboral. El seu fundador i durant molts anys president és el psiquiatra Ramon Blasi.

El CET Arapdis és un dels més significatius entre els que tenen cura de persones amb malalties mentals a Catalunya. Els seus orígens cal buscar-los en l’associació creada fa 28 anys per Blasi. «Es va voler donar un tractament integral a la malaltia mental complimentant-ho amb donar ocupació a les persones», explica Vicenç López, president del patronat de la fundació.

L’any 2014, segons López, es van detectar els primers problemes econòmics. «Tenien a veure amb retards en el pagament de la subvenció del 50% del salari mínim per als malalts, que contempla la llei i també de l’ajut destinat als monitors i personal de suport». Aquests ajuts els atorga la Generalitat amb fons estatals. «Cal pensar que aproximadament el 95% dels treballadors són malalts mentals crònics en grau sever i la resta tenen alguna minusvalidesa física, a més dels que s’encarreguen de fer el monitoratge», explica el responsable de la fundació. Aquell 2014, el departament de Benestar i Família, que aleshores dirigia Neus Munté, ja va revocar unes subvencions concedides dos anys abans a l’associació per irregularitats en la justificació.

Treballadors del Centre Especial de Treball Arapdis foto: Arapdis

Treballadors del Centre Especial de Treball Arapdis foto: Arapdis

El retard en els pagaments per part de l’Administració catalana es va arrossegar fins a desembre de 2016 quan la Generalitat va fer la resolució de pagament de les subvencions que en el cas de la fundació es va cobrar el gener de 2017. Però la situació no va millorar. S’havia hagut de recórrer al crèdit i s’havien fet inversions per fer més rendibles els tallers, «s’ha de tenir en compte que també es competeix amb empreses normals» afirmen els responsables d’Arapdis. Com a mesura d’urgència que es van haver de fer retallades en els salaris i més tard es va fer una primera reducció de personal, d’unes 35 persones.

«Vam intentar solucionar els problemes i vam parlar amb la Generalitat. Però no hi va haver manera d’aconseguir les ajudes o subvencions que necessitàvem amb urgència», diu López. Junt amb els problemes es van consultar alternatives, com les de fusionar-se amb altres CET. En aquest sentit López explica que «ens trobàvem amb propostes poc adients pel tipus d’entitat que som i a més en alguns casos les ofertes estaven vinculades amb empreses convencionals. Això feia que no es poguessin acceptar, tenint en compte que els nostres treballadors són malalts».

Com la situació econòmica es va anar deteriorant, la fundació va decidir el març passat presentar un pre-concurs de creditors el març de 2017 per uns deutes «de centenars de milers d’euros» que l’entitat tenia amb proveïdors, diu López. Paral·lelament es va intentar que des de la Generalitat s’avancessin subvencions de l’exercici per a equilibrar la situació, però això no es va produir. Finalment a l’octubre es va formalitzar el concurs de creditors.

Consultat el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, ha explicat que «la Generalitat ha pagat totes les subvencions a què es van presentar els CET corresponents al 2017, cosa que inclou Arapdis». No obstant això, recorda que «a partir d’octubre d’aquell any, com la fundació Arapdis va presentar concurs voluntari de creditors, l’administració pública no pot donar a partir d’aquell moment més subvencions, com diu la llei». Tanmateix des del Govern es considera que en la problemàtica d’Arapdis hi pot haver qüestions internes que no defineix.

Com l’ofec econòmic ha continuat, a la fundació «no vam tenir altra sortida que comunicar a les famílies dels treballadors que es tancava», afirma López. Ara, la tasca de l’entitat és intentar que els afectats per invalideses puguin acollir-se al suport de la Seguretat Social. La resta, aproximadament unes 110 persones, seran acomiades i passaran a cobrar el subsidi d’atur. «Estem mirant amb la Generalitat de recol·locar en altres centres aquelles persones que altrament podrien veure’s en exclusió social», diu López. Per això s’ha creat un comitè que estudia cas per cas. Cal dir que aquells treballadors amb una sortida més fàcil havien marxat abans i els que queden són els que tenen problemàtiques més complexes.

Alguns pares consultats han fet arribar a Diari del Treball el seu desassossec perquè el tancament ha estat molt ràpid i, ateses les malalties dels treballadors, si no es troba un lloc on puguin mantenir el tipus de vida activa que fins ara feien la seva salut podria empitjorar.

  • Anónimo Yo

    Sin palabras una vergüenza lo que hace Generalitat, se de que va el tema y Generalitat no a cumplido sus promesas