Celebrant el 50 aniversari de la USOC

La Unió Sindical Obrera de Catalunya, commemora aquest any, el 50è aniversari de la seva constitució com a sindicat a Catalunya.

Maria Recuero
 
 
 

Fa 50 anys un grup de sindicalistes de diferents sectors: metall, gràfiques, alimentació, banca, químiques, tèxtil, hostaleria, sanitat …., i procedents de diferents opcions ideològiques i sindicals, decideixen constituir el sindicat USO a Catalunya, amb la confluència de persones amb conviccions socialistes, marxistes, humanistes, i sindicalistes sense cap adscripció prèvia.

En aquells moments la constitució d’un sindicat en la clandestinitat, comportava no pocs riscos, ja que la repressió de la Dictadura era una realitat que colpejava durament i de manera especial al moviment obrer. Aquesta valenta decisió d’aquells sindicalistes radicava en el convenciment de la importància de la Carta Fundacional de la USO (1961-1965) i els seus compromisos amb un sindicalisme independent i pluralista.

La creació de la USOC, va ser una aposta per a una nova forma de sindicalisme i un canvi generacional que buscava superar el tradicional moviment obrer de la UGT i la CNT, amb unes noves formes que pretenia renovar el vell sindicalisme, en un país que s’havia modernitzat i que lluitava per recuperar les llibertats i la democràcia.

Les bases d’aquest nou sindicalisme, comportava una marcada independència dels partits polítics i poders econòmics, i l’expressa voluntat de no seguir directrius de cap opció política.

El sindicalisme que ha propugnat la USOC en aquests 50 anys, de caràcter independent ja ha suposat un compromís fort i avançat al seu temps, ja que amb posterioritat el sindicalisme majoritari ha intentat adquirir aquest compromís, encara que no de manera real; ja que segueix supeditat a les directrius d’opcions polítiques, cosa a la qual la USOC ha renunciat de forma molt activa, pagant un alt preu d’incomprensió, però demostra que és una opció de futur per al sindicalisme que li dóna una àmplia llibertat d’actuació.

Tot i les dificultats existents, la USOC s’ha consolidat com a tercera posició en aquest model de sindicalisme i, en diversos sectors i activitats és el primer sindicat, com per exemple a l’ensenyament concertat, a la indústria de l’automòbil, i a empreses industrials i de serveis públics i privats.

Hem desenvolupat un treball per anar incorporant persones i sindicats en un projecte integrador i no excloent, basat en el pluralisme.

Per tant, la celebració del 50è aniversari no és una mirada nostàlgica al passat, sinó la convicció que hem estat fidels als nostres ideals i volem seguir construint un sindicat de futur amb els treballadors i treballadores de Catalunya.

Maria Recuero
Sobre Maria Recuero

Maria Recuero és secretària general de la Unió Sindical Obrera de Catalunya (USOC) Contacte: Página web | Twitter | Més articles

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*