CCOO i UGT convoquen cinc dies de vaga de 24 hores per desbloquejar el conveni de la neteja

Les aturades es faran els dies 8 de març, el 4 i 5 d’abril i el 14 i 15 de maig, si no hi ha un acord que apugi salaris

Redacció
 
 
 
Manifestació de treballadors de la neteja per desbloquejar el seu conveni. Foto: CCOO

Manifestació de treballadors de la neteja per desbloquejar el seu conveni. Foto: CCOO

El lector es recorda d’espais públics com estacions de tren o edificis municipals bruts i plens de papers? Aquesta és la imatge que es pot donar si abans del 8 de març no hi ha un acord entre la patronal de neteja de Catalunya i els sindicats CCOO i UGT. Aquestes dues organitzacions s’han cansat d’esperar un acostament i han convocat vaga de 24 hores els dies 8 de març, 4 i 5 d’abril i 14 i 15 de maig, segons han comunicat els sindicats.

Durant un any s’han produït contactes que no han mogut les posicions patronals, tot i que des de les organitzacions patronals i el Govern central s’afirma un cop i un altre que l’economia creix a bon ritme.

La proposta de les patronals parteix del fet que el 2016 l’augment salarial va ser zero i la proposta per a 2017 és la mateixa. Però a més, les patronals han posat sobre la taula la proposta de suprimir la prima per antiguitat. Això faria que el salari, si no es pacta cap compensació, s’abaixaria. Altres punts de desacord a mes de l’increment i la revisió salarial, són l’antiguitat, la classificació professional i els permisos.

La decisió de convocar 5 dies de vaga s’ha produït després d’una assemblea de delegades i delegats de CCOO i UGT celebrada conjuntament, que s’ha convertit en una concentració davant la seu de la patronal Foment del Treball a la Via Laietana de Barcelona.

El conflicte del sector de la neteja pot esdevenir una mostra del nou tarannà que tant CCOO com UGT volen imprimir a la negociació dels convenis. Les dues organitzacions consideren que després de molts anys d’ajustar-se el cinturó ha arribat l’hora de recuperar part del poder adquisitiu perdut durant la crisi. Per això plantegen convenis que suposin guanys clars tant en salaris com en drets dels treballadors.

Tot i que ningú en parla, en l’estratègia dels sindicats hi haurà la idea que els ciutadans notin els efectes de la falta de neteja en administracions públiques i llocs de concurrència massiva. Tenen clar que les administracions, que contracten les empreses de neteja, no admetran que el desgast les afecti i pressionaran les empreses subministradores perquè apliquin augments salarials que evitin les vagues.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*