CCOO refreda les eufòries: ‘l’atur actual dobla el que hi havia abans de la crisi’

El sindicat destaca que la desocupació afecta especialment les dones i que la reincorporació a la feina d'aquest col·lectiu es fa amb menys intensitat que entre els homes

Redacció
 
 
 
Els aturats no hauran d'esgotar el seu subsidi per recuperar els diners de la seva pensió

Una cua d’aturats davant una oficina del servei estatal d’ocupació

La millora de les dades de l’atur registrat a Catalunya no poden fer oblidar que l’atur en aquest moment dobla el que hi havia a l’inici de la crisi, segons assenyala CCOO de Catalunya. El sindicat destaca que els i les joves redueixen la seva taxa de desocupació gràcies als treballs de temporada, de Setmana Santa.

Comissions Obreres assegura que Es redueix l’atur a tots els sectors, respecte ara fa un any, destacant el cas de la construcció, que ho ha fet amb una intensitat superior a la resta. Totes les províncies redueixen les xifres de l’atur, destacant el cas de Girona i Tarragona com a conseqüència del creixement d’ocupació de temporada.

Tot i que les dades del març podrien semblar positives, les dades de l’atur no afecten igual a homes que a dones. S’evidencia, diu CCOO, un mes més, que les dones pateixen l’atur en major intensitat que els homes i que són més de la meitat de la població aturada. Respecte a març de 2015, les dones redueixen l’atur a un ritme molt inferior al dels homes. Cal recordar que elles són les qui corren el risc de ser les principals víctimes dels efectes de la crisi perquè tenen menors oportunitats de retorn al mercat de treball que els homes.

Si l’atur té rostre de dona, també es pot dir que afecta especialment als immigrants Les persones immigrants representen el 20,1% dels nous aturats i aturades registrats a Catalunya el mes de març de l’any 2016, el que significa un total de 100.303 persones. L’atur registrat d’aquest col·lectiu ha experimentat una reducció interanual del 12,2%, percentatge que es tradueix en -13.905 persones aturades menys.

El lleu augment de la contractació evidència que la reducció de l’atur no es tradueix en ocupació, diu CCOO. La precarietat es fa evident quan el 85% dels nous contractes són de tipus temporal. I en això no hi ha novetat des que es va aplicar la reforma laboral.

Del gairebé mig milió de persones aturades que hi ha a Catalunya, a finals de febrer només 293.504 persones aturades rebien algun tipus de protecció per atur.

La notable reducció interanual es produeix tant en prestacions contributives (-19.241 i un -12,6%) com en subsidis (-19.244 i un -12,8%) i Renda Activa d’Inserció (-4.976 i un -15,6%).

Com a conseqüència de l’anàlisi esmentat, CCOO posa èmfasi en la necessitat que es doni una sortida a les persones que no tenen ni feina ni prestació. En aquest sentit reclama que la Renda

Garantida de Ciutadania a Catalunya, que actualment està pendent d’aprovació, asseguri uns recursos mínims a les persones sense ingressos.

En segon lloc el sindicat recorda que calen polítiques d’igualtat de gènere lligades a polítiques actives d’ocupació per tal de reduir la bretxa entre homes i dones en el mercat de treball. Només així es contribuirà a crear un mercat de treball més igualitari.

En tercer lloc, defensa, per sortir de la crisi, un nou model productiu basat en ocupació de qualitat, estable i amb garanties, en sectors que aportin valor afegit, innovadors i competitius.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*