CCOO reclama diàleg a Catalunya i a Espanya per recuperar pressupostos que impulsin inversions socials i drets democràtics

El sindicat aposta per formar governs d’esquerres que assegurin més i millor benestar per als sectors populars després de la crisi

Tomeu Ferrer
 
 
 
Javier Pacheco i Montse Ros, durant la roda de premsa de CCOO

Javier Pacheco i Montse Ros, durant la roda de premsa de CCOO

Un cop tancat el cicle electoral, CCOO de Catalunya ha fixat la seva posició en els àmbits espanyol i català i local. Javier Pacheco, secretari general del primer sindicat del país ha mostrat la preferència de CCOO per un govern d’esquerres a Espanya. “Un govern del PSOE i Ciutadans seria un frau”, ha dit. També ha plantejat la reclamació al nou executiu de derogar els aspectes més nocius de la reforma laboral i la retirada total de la llei mordassa, o l’eliminació dels judicis per exercir el dret de vaga. Tot plegat en un context de recuperació de drets democràtics fonamentals.

Preguntat sobre el cas de Barcelona, el líder de CCOO s’ha mostrat favorable a que es formi una majoria d’esquerres de qualsevol de les possibles: Acord a tres bandes, ERC, Comuns i PSC, acord ERC i comuns, o pacte PSC i Comuns.

Per Catalunya Pacheco també ha estat clar. CCOO insta a reprendre la via del diàleg que permeti cosir la societat i que faci possible també vertebrar la societat. Per això caldria, ha dit, que es reprenguin les negociacions amb l’Estat i que tot plegat permeti desbloquejar els pressupostos en una línia que faci possible la represa de la despesa social que avanci en la solució dels problemes estructurals enquistats els últims anys. En el cas català, el secretari general de CCOO ha reiterat la posició contrària a la judicialització del procés català, també contrària a la presó preventiva i a la vulneració dels drets fonamentals. Aquest posicionament clar no ha estalviat crítiques al govern presidit per Quim Torra, de qui ha blasmat la seva falta d’acció per resoldre els greus problemes socials que afecten Catalunya.

Pacheco ha situat la valoració del sindicat que dirigeix a partir del fet que a Espanya i a Catalunya els votants han escollit majoritàriament opcions d’esquerres. Concretament al principat, 57 de cada 100 vots han triat opcions progressistes. La conclusió hauria de ser la formació en l’àmbit estatal d’un govern d’esquerres, i a Catalunya en l’àmbit municipal governs progressistes, ha dit.

Pacheco a l'entrada de la roda de premsa, foto: Tomeu Ferrer

Pacheco a l’entrada de la roda de premsa, foto: Tomeu Ferrer

El líder de CCOO ha rebutjat l’alternativa d’un executiu a Espanya format per PSOE i Ciutadans, i ha situat en el nou temps la reclamació de derogar els aspectes més retrògrads de la reforma laboral o el conjunt de la llei mordassa. Aquest seria un pas previ i imprescindible a partir del qual es puguin entrar en altres debats, com el que el president del govern central, Pedro Sánchez, ha plantejat: fer un nou Estatut dels treballadors.

Més recaptació per facilitar despesa social

També ha reclamat CCOO un esforç per incrementar la recaptació fiscal, com a condició indispensable per fer polítiques socials a Espanya. “Aquí es recapta 5,4 punts menys que a la mitjana de la Unió Europea” ha dit Pacheco, mentre que “la despesa social està 7 punts per sota de la mitjana d’Europa”. La política fiscal hauria de ser progressiva i crítica cap als favors fiscals que reben les grans fortunes. En aquest sentit ha recordat la posició del sindicat en favor d’incrementar els salaris i garantir i millorar el poder adquisitiu de les pensions.

En el pla dels drets fonamentals, a més de les derogacions de la reforma laboral i la llei mordassa, Pacheco ha advocat per un canvi radical de la llei d’educació, (Lomce). I tot en una perspectiva que els nous pressupostos a Espanya siguin clarament progressistes, advocant, per tant, per trencar el cicle de pròrrogues pressupostàries que, en la seva opinió han impedit avenços fonamentals.

Presó preventiva injustificada

Pel que fa a Catalunya, Pacheco ha criticat per injustificada la presó preventiva que afecta presos polítics i dirigents cívics. Però, al mateix temps ha reclamat recuperar els canals de diàleg, tant interns, com amb l’Estat. En aquet sentit, el sindicat es referma en a seva posició d’un acord polític que doni una solució política a Catalunya en el context del conflicte territorial.

Pel que fa al govern del President Torra, CCOO en critica la falta d’acció genèrica, “només cal veure que el Consell de Treball Econòmic i Social (CTESC), només ha fet quatre dictàmens a iniciatives legals” ha dit. Ha recordat que per manca d’acord encara es treballa amb els pressupostos de 2017, els del 2018 es van prorrogar i els de 2019 també podrien patir del mateix mal. Per tant, el sindicat reclama diàleg i iniciativa per resoldre els problemes de la població. “Un de cada quatre ciutadans està per sota del llindar de la pobresa, i els aturats encara sumen més de 370.000, mentre que els que mostren voluntat de treballar però no ho poden fer superen els 700.000”, ha dit.

A Catalunya caldria que uns nous pressupostos apostessin per aspectes com l’impuls de la despesa social, la inversió en educació , o concrecions com les del Pla Nacional per a la Indústria de Catalunya, o l’impuls de la formació dual. “També cal un acord important en favor de la mobilitat pública, perquè cada cop més els treballadors i treballadores són expulsats de Barcelona cap a la perifèria i necessiten un transport adient. I què dir, de la lluita contra el canvi climàtic? La Generalitat no ha fet cap desenvolupament legal de la norma i en això no hi ha problemes en l’àmbit estatal” ha puntualitzat Pacheco.

 

 

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*