A CCOO només li consta que cobrin la Renda Garantida els antics perceptors del Pirmi

El sindicat critica l'opacitat en la informació, l’absència de reglament, les denegacions sense motius, i la manca de proactivitat en la tramitació

Tomeu Ferrer
 
 
 
Toni Mora, Carme Martínez i Isabel Duran en la roda de premsa de CCOO sobre renda garantida foto Tomeu Ferrer

Toni Mora, Carme Martínez i Isabel Duran en la roda de premsa de CCOO sobre renda garantida foto Tomeu Ferrer

Comissions Obreres de Catalunya ha fet pública la seva contrarietat respecte a la forma com es tramita la Renda Garantida de Ciutadania (RGC). Com a exemple, ha afirmat que no tenen coneixement de cap aprovació d’aquest nou ajut que no procedeixi dels antics perceptors del PIRMI, la renda mínima anterior a l’aprovació del nou dret.

El sindicat s’ha queixat de falta d’informació per part de la Generalitat. També ha fet públiques irregularitats, com que hi hagi peticions de RGC que es rebutgin sense indicar els motius. Un element clau en el malestar expressat és el fet que no s’hagi desenvolupat el reglament vinculat amb la llei que regula el nou dret, cosa que dóna tota discrecionalitat a l’Administració i indefensió a la ciutadania, segons ha dit Carme Martínez, responsable d’acció social de CCOO.

Martínez, a qui acompanyava Toni Mora, secretari de política territorial Acció Social i Migracions del sindicat i Isabel Duran, de la secció sindical del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) ha explicat que la renda l’han demanat unes 75.000 persones, de les quals 36.000 haurien de tenir una resposta a finals de mes, segons els càlculs del sindicat. Cal recordar que les primeres sol·licituds es podien presentar entre el 15 de setembre i el 15 de novembre de l’any passat.

La falta d’informació travessa tot el procés de tramitació. Així, no se sap quantes peticions han rebut l’aprovació perquè aquesta no es comunica als afectats, ja que l’administració ha optat pel silenci administratiu com a norma. Això vol dir que sense cap altra informació un peticionari sap si ha estat aprovada si al cap de quatre mesos d’iniciat el procés, que en molts casos vol dir assistir a la primera cita, comença a cobrar.

Oferir inserció laboral a majors de 80 anys

El problema es produeix quan es denega una petició. Contra el que és una norma acreditada en l’administració pública, les denegacions no indiquen els motius. Martínez explica que aquest fet fa gairebé impossible que els afectats puguin fer recurs d’alçada, perquè ignoren les causes perquè els ha estat rebutjada la petició. I com no existeix un reglament que deixi clars els motius, es produeix un buit normatiu que provoca inseguretat a persones que es troben, en molts casos en el llindar de l’exclusió social i que no tenen recursos per a defensar els seus interessos. En aquest sentit, Martínez ha explicat que també han detectat casos en què s’ha ofert un pla d’inserció laboral a persones majors de 80 anys, i plans projectes d’inserció social a joves.

També s’ha denunciat que estan demanant justificacions de la unitat familiar a persones que no viuen amb família i estan en una situació molt vulnerable, així com justificacions dels ingressos dels últims set anys, un requisit que no apareix en cap punt de la normativa aprovada.

Una altra queixa de CCOO és que el paper que juga l’administració en el procés de concessió de la RGC és merament ‘tramitatiu’. En lloc d’allò que se suposa que s’hauria de fer amb persones amb risc d’exclusió, que necessiten suport en tot el camí. Precisament per això, el sindicat ha activat tots els seus recursos i locals allà on és present per intentar fer l’acompanyament a les persones que reclamen la RGC i evitar la situació de desemparo en què es troben actualment.

A més, CCOO ha retret que, tot i no tenir informació oficial, només s’han contractat 176 persones per a reforçar les oficines del SOC. En el pla inicial s’afirma que per a tot el procediment caldrà incorporar 508 persones de les quals a hores d’ara no se sap quantes ja treballen.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*