CCOO i UGT relativitzen els efectes de la minsa caiguda de l’atur registrat el juliol

Els sindicats recorden l’estacionalitat de la feina que es crea, que les dones acumulen més atur i reclamen un nou model productiu amb més seguretat i estabilitat

Tomeu Ferrer
 
 
 
La protecció econòmica dels aturats segueix baixant

La protecció econòmica dels aturats segueix baixant

El nombre d’aturats registrats a Catalunya s’ha reduït en 1.068 persones al juliol, el que representa un descens del 0,29% respecte al mes anterior i situa el total de desocupats en 369.124.

Per a CCOO «cal no oblidar que la manca de confiança en el mercat de treball fa que moltes persones deixin de buscar feina de manera activa i passin a la inactivitat per desànim». Aquest sindicat destaca també, en l’anàlisi del descens de l’atur per sectors, que és en la indústria i en la construcció on ha caigut amb més força. CCOO‌ es referma en el fet que la recuperació de l’activitat no es fa de manera equilibrada entre homes i dones. En aquestes l’atur es redueix a ritmes inferiors.

Abús de la temporalitat

CCOO recorda, un mes i un altre que «continua l’abús de la contractació temporal, evidenciant un mercat de treball inestable i amb una alta rotació laboral».

Pel que fa a les prestacions, el juliol rebien a Catalunya alguna mena d’ajut un total de 209.506 persones aturades. Això no obstant, CCOO alerta, com ho ha fet en altres ocasions el pes creixent que tenen les prestacions assistencials en el conjunt de les ajudes a les persones que no tenen feina.

Alternatives de CCOO.

Per redreçar la situació CCOO‌ planteja la necessitat de més i millors polítiques d’igualtat lligades als plans d’ocupació. Tot plegat emmarcat en un nou model productiu. També es reclama que es compensin amb temps o amb diners totes les hores extres que fan les persones treballadores. Tot plegat en la reclamació global de la derogació de la reforma laboral.

UGT critica l’estacionalitat i la temporalitat

El sindicat UGT, per la seva banda, critica «L’estacionalitat del nostre mercat de treball, els contractes de temporada, de curta durada, parcials, amb salaris baixos, i amb poca qualificació requerida fa que es redueixi l’atur durant els mesos d’estiu. En aquest sentit, l’atur baixa a totes les províncies a excepció de Barcelona».

El sindicat de matriu socialista destaca que mentre l’atur ha disminuït entre els homes, al juliol la desocupació ha augmentat entre les dones, i ja són el 58% del total de persones que busquen feina. També ha expressat preocupació la UGT de Catalunya per l’atur de persones majors de 45 anys, que ja representen el 54% del total, amb 201.768 persones, mes del 54%. del total.

En relació amb les prestacions, UGT‌ destaca també que el 69,69% del total de l’atur registrat cobra una prestació màxima de 430 euros o no cobren res, (257.998 persones).

El sindicat compara la situació actual amb què tenia Catalunya el 2007, abans de l’esclat de la crisi. Entre altres constatacions remarca:

o  Tenim 113.549 persones més en situació d’atur.

o  Hi ha 40.106 persones menys afiliades a la seguretat social.
o  Tenim 1.444 joves més en situació d’atur.

Propostes de la UGT

El sindicat reclama, un cop més que es deroguin totes les reformes laborals imposades. També advoca per un nou model productiu que aposti per treball de qualitat i segur. Reclama garantir uns salaris dignes i la capacitat adquisitiva de les persones treballadores, amb un salari mínim interprofessional al mateix nivell que l’europeu: 1.000 euros.

UGT‌ insisteix també a perseguir i denunciar la precarietat de les empreses multiservei, falses cooperatives i falsos autònoms per assolir la premissa “a igual treball, igual sou”. Finalment el sindicat aposta per <reforçar el diàleg social i la negociació col·lectiva per evitar la desregulació del mercat de treball.

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*