CCOO i UGT desconvoquen la vaga de les subcontractades de Movistar mentre CGT manté la seva

Molts dels treballadors que van iniciar el conflicte manifesten a les xarxes el seu desig de mantenir la mobilització, toti el principi d'acord aconseguit pels sindicats majoritaris

Tomeu Ferrer
 
 
 
Treballadors en vaga en una de les manifestacions de l'1 de Maig  Foto: Enric Català

Treballadors en vaga en una de les manifestacions de l’1 de Maig Foto: Enric CatalàFotos: Enric Català

El conflicte dels treballadors i treballadores de les empreses contractades per Movistar ha cremat una nova etapa. Els sindicats majoritaris, CCOO i UGT han arribat a un principi d’acord amb les empreses que realitzen les tasques per a la multinacional de les telecomunicacions i han desconvocat la vaga parcial que havien cridat a fer als treballadors d’aquest sector.

El conflicte, però, no sembla haver-se aturat. Perquè els treballadors o part de les plantilles de les empreses que han firmat l’acord no semblen estar d’acord amb el pacte aconseguit per les organitzacions majoritàries.

Cal recordar que les aturades es van produir fa més d’un mes a diversos punts de l’Estat espanyol en una mena de protesta espontània. El sindicat que opera a Telefónica, Acción Sindical Telefónica (AST) es va posar al davant de la situació i va convocar una primera vaga indefinida, que, més tard seria també convocada a efectes de donar una legalitat indubtada per la Confederació General del Treball (CGT). A la pràctica, tant AST, com un altre sindicat, Co.bas, com CGT han treballat tot el temps coordinats amb les assemblees dels treballadors en vaga que, en moltes ocasions no tenien una militància sindical definida.

Tan aviat com s’ha conegut el principi d’acord assolit entre els sindicats majoritaris i les empreses subcontractadores les xarxes socials s’han omplert de missatges que deixaven clar que les altres organitzacions sindicals i molts vaguistes no se senten vinculats pel pacte i mantenen les aturades i la vaga total i indefinida.

Els treballadors que es mobilitzen junt amb AST, Co.Bas i CGT entre altres organitzacions tenen unes plataformes reivindicatives que van molt més enllà del que haurien pactat CCOO i UGT amb les empreses. Per tant, fonts consultades consideren que en les assemblees que habitualment es realitzen per fixar estratègies de mobilització es plantejarà si s’atura o es manté la vaga. I seran les assemblees les que decidiran.

Resistència

En aquest punt és clau el nivell de convenciment i de resistència que els vaguistes puguin tenir. S’ha de recordar que els que primer van iniciar la protesta fa una mica més d’un mes que no treballen. També s’ha de tenir en compte que aquests treballadors quan no feien vaga cobraven unes quantitats que amb prou feines superaven els 700 euros al mes i, en alguns casos havien d’assumir despeses de treball. Per tant, pot ser que hi hagi empleats amb dificultats econòmiques. Per aquest motiu des de fa dies els grups de vaguistes i les associacions i organitzacions que els hi donen suport realitzen una àmplia campanya de recollida de fons per nodrir les caixes de resistència que han de servir d’ajut a aquells operaris en situacions econòmiques més delicades. Una possibilitat seria accedir a un crèdit que s’ha negociat amb una cooperativa d’estalvis que suposaria una injecció econòmica de 120.000 euros per als treballadors. Els diners estarien avalats en quantitats més petites per persones vinculades a les entitats socials i polítiques que els hi donen suport.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*