CCOO destaca que respecte a fa un any 49.000 persones han deixat de rebre prestacions

El sindicat assegura que bona part de l'increment de l'atur de gener de 2015 explica per la finalització dels contractes de nadal

Redacció
 
 
 
El comerç nadalenc explilca la creació de feina a finals d'any

El comerç nadalenc explilca la creació de feina a finals d’any

El sindicat, en la seva valoració de l’evolució de l’atur registrat ha posat el focus en un aspecte clau. Entre gener de 2015 i gener de 2016, un total de 49.000 persones han deixat de percebre prestacions a Catalunya.

La notable reducció interanual es produeix tant en prestacions contributives (-24.166 i un

-14,9%) com en subsidis (-19.507 i un -13,1%) i Renda Activa d’Inserció (-4.946 i un -15,2%).

Pel que fa a les dades del gener, que indiquen que l’atur registrat va augmentar a Catalunya en 2.412 persones, fins a sumar 518.080 desocupats, CCOO assegura que “es redueix l’atur a tots els sectors en relació amb fa un any, destacant el cas de la construcció, que ho ha fet amb una intensitat superior a la resta. Respecte al mes de desembre, totes les províncies incrementen les xifres de l’atur i només el sector de serveis creix en persones desocupades”. El sindicat destaca que l’augment de l’atur al gener té a veure amb la finalització dels contractes de Nadal. L’augment està relacionat especialment amb els i les joves, que són els que més han perdut la feina.

CCOO estima que en relació amb el desembre de 2015, les dones incrementen l’atur tres vegades més que els homes com a conseqüència de la finalització de la campanya de Nadal. Cal tenir present que elles són les que corren el risc de ser les principals víctimes dels efectes de la crisi perquè tenen menys oportunitats de retorn al mercat de treball que els homes.

Respecte al mes de desembre de 2015, la contractació pateix una davallada de -12.753 contractes. En total hi ha -16.892 contractes temporals i 4.139 contractes indefinits més.

La caiguda de la contractació total evidencia que estem lluny de la recuperació del mercat de treball, i la caiguda de l’afiliació a la Seguretat Social en un 1% i gairebé 32.000 persones, respecte el desembre ho demostren. La precarietat es fa evident quan gairebé el 87% dels nous contractes són de tipus temporal.

Per afrontar aquestes circumstàncies, CCOO reclama mesures urgents per donar resposta a qui no té feina ni prestacions. La Renda Garantida de Ciutadania a Catalunya, que actualment està pendent d’aprovació, ha d’assegurar recursos mínims a les persones sense ingressos. Cal també, de forma complementària, implantar una renda d’ingressos mínims per a totes aquelles persones que es troben al límit de l’exclusió social.

El sindicat defensa que per sortir de la crisi, cal un nou model productiu basat en ocupació de qualitat, estable i amb garanties, en sectors que aportin valor afegit, innovadors i competitius.

Considera que la creació d’ocupació estable i de qualitat ha de ser un dels eixos prioritaris del nou Govern.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*