CCOO denuncia que l’atur creix entre les dones a un ritme que dobla el dels homes

El sindicat destaca que la finalització dels contractes d'estiu explica la caiguda de l'ocupació del setembre

Redacció
 
 
 

La finalització de la temporada turística, explica la remuntada de l’atur al setembre per segon mes consecutiu, segons la valoració que fa CCOO de Catalunya.

Respecte al mes anterior, l’atur registrat s’ha incrementat en 6.881 persones aturades (1,36%). La població menor de 25 anys registra una reducció de -4.285 joves aturats, xifra que suposa una caiguda

del -13,1% si es compara amb el mes anterior i que a Catalunya hi hagi un total de 32.831 joves que busquen feina sense èxit.

El sindicat destaca que si les dades es comparen amb les del 2014, s’ha reduït el nombre de persones aturades en tots els sectors. Els serveis encapçalen la reducció amb -32.602 persones aturades, el que representa el -8,65%. A continuació, la construcció perd -14.751 persones aturades, el -20,48%. La indústria redueix atur en -13.028 persones, cosa que representa un decreixement del -16,19%.

Respecte a 2014, s’ha reduït el nombre de persones aturades en tots els sectors. Els serveis encapçalen la reducció amb -32.602 persones aturades, el que representa el -8,65%. A continuació, la construcció perd -14.751 persones aturades, el -20,48%. La indústria redueix atur en -13.028 persones, un decreixement del -16,19%.

Augmenta la proporció de dones en atur

Les dones representen el 53,29% del total de persones aturades, i aquesta proporció va augmentant mes rere mes. La reducció de l’atur interanual es produeix tant entre dones com entre homes, però amb una intensitat molt diferent. Si els homes a l’atur s’han reduït en un -14,79% en un any, les dones ho han fet en només un -7,13%.

Contractació

La nova contractació és clarament insuficient, opina CCOO, ja que en un any només ha augmentat en 21.441 contractes registrats, i aquesta contractació és majoritàriament més precària, ja que el 86,76% dels contractes d’aquest mes han estat temporals.

De fons, el sindicat crida l’atenció sobre el fet que segueix la caiguda de la protecció per atur i continua augmentant el nombre de persones que ja no reben cap prestació econòmica. Així, l’agost de 2015 es va tancar amb 299.436 persones aturades a Catalunya que rebien algun tipus de protecció per atur.

La reducció interanual es produeix tant en prestacions contributives (-29.431 i un -16,31%) com en subsidis (-20.044 i un -14,35%) com en RAI (-3.030 i un -9,52%).

Com cada mes, el sindicat planteja la seva alternativa per intentar redreçar la situació de l’atur a Catalunya.

En aquest sentit, CCOO reclama un gir radical en les polítiques públiques que impulsin l’economia, l’activitat i l’ocupació de qualitat.

Exigeix inversió pública i generació d’ocupació al sector públic que contribueixi a la millora de les condicions de vida de la ciutadania.

També insta les empreses a generar ocupació estable, amb drets i condicions laborals dignes, que contribueixi a un nou sistema productiu que basi en la qualitat i la innovació la competitivitat i no en els costos laborals baixos, un model que ens ha dut a la crisi i a les dificultats de recuperació.

El sindicat reclama finalment mesures urgents per donar resposta a qui no té feina ni prestacions. La Renda Garantida de Ciutadania a Catalunya ha d’assegurar recursos mínims a les persones sense ingressos.

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*