CCOO critica la precarietat en el comerç al Nadal mentre crida els consumidors a respectar els drets dels treballadors

Recorda als consumidors que el tancament dels establiments comercials ha de ser com a màxim a les 21 hores

Redacció
 
 
 
Concentració a favor de la conciliació familiar al comerç

Concentració a favor de la conciliació familiar al comerç

Comissions Obreres de Catalunya ha iniciat una campanya per aconseguir que les empreses del sector del comerç compleixin amb la normativa existent, atès el fet que durant la temporada de Nadal s’incrementa l’ocupació i, al mateix temps, fa una crida als usuaris perquè en les seves compres tingui en compte també els drets dels treballadors.

A Catalunya hi ha, segons el sindicat, 119.030 empreses del sector del comerç, majoritàriament petits comerços de menys de 9 treballadors (92%). El comerç representa una ocupació del 15% del total a Catalunya. El sector dóna feina, doncs, a 444.335 persones, de les quals 380.508 estan assalariades. Del total de persones treballadores el 65% són dones. D’aquestes persones assalariades, el 21% tenen contractes temporals i el 15% treballen a temps parcial.

El sindicat considera que per fer front a l’augment de demanda que es produeix per Nadal, es produeix un increment entre el 25% i el 30% de contractes temporals, en la seva majoria per a 15 o 20 hores setmanals.

Davant d’aquesta realitat, CCOO considera que en el comerç català es dóna una gran precarietat i rotació en els llocs de treball. «La majoria de contractes són de menys d’1 mes i molts a temps parcial, afectant majoritàriament a dones», afirma.

D’altra banda, el sindicat constata que la majoria de les persones que treballen en l’àmbit del comerç no tenen representació sindical perquè en la major part els establiments i les empreses no superen els 9 assalariats, xifra a partir de la qual es pot escollir delegat sindical. CCOO sosté, que, molt sovint en el comerç es dóna «frau en la contractació fruit de la precarietat crònica del mercat laboral: els contractes no corresponen a les categories professionals, la jornada no s’ajusta a la marcada en el contracte, la disponibilitat horària és discrecional de l’empresari».

El sindicat reclama a les empreses que respectin les condicions laborals, fixades en el conveni col·lectiu, de totes les persones contractades i apliquin les mesures necessàries de prevenció de riscos laborals.

A Inspecció de Treball, CCOO li reclama que garanteixi el compliment normatiu de les condicions laborals i lluiti contra el frau en la contractació.

A la ciutadania, el sindicat li demana responsabilitat en el consum i els hàbits de compra. En especial, que respecti l’horari de tancament al públic a tot el comerç de les 21 hores, entrant amb temps suficient i no a darrera hora, per tal de poder ser atesos en les millors condicions i alhora facilitar el dret a la conciliació de les persones treballadores.

I als treballadors i treballadores de comerç, CCOO els informa que les condicions laborals són les fixades en el conveni, cosa que els afecta, tinguin o no tinguin representació sindical en les empreses.

El sindicat anuncia que en diverses dates realitzarà accions al carrer per recordar els drets dels treballadors del comerç i fer-los compatibles amb l’eufòria consumista que es dóna.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*