CCOO avisa Vall Companys: o regularitza falsos autònoms o hi haurà vaga a finals de mes

L'aturada afectaria tots els centres de producció del grup alimentari català que utilitza per a la seva producció la considerada falsa cooperativa Servicarne

Tomeu Ferrer
 
 
 
La delegació de la Federació d'Indústria de CCOO en el moment de lliurar les denúncies, foto: Tomeu Ferrer

La delegació de la Federació d’Indústria de CCOO en el moment de lliurar les denúncies, foto: Tomeu Ferrer

La federació estatal d’Indústria de Comissions Obreres convocarà vaga a les instal·lacions del grup Vall Companys que tenen contractats falsos autònoms, especialment de la cooperativa Servicarne, segons ha explicat secretari de Política Industrial de CCOO d’Indústria de Catalunya.

L’aturada la convocarà el sindicat si l’empresa no obre negociacions per regularitzar els seus treballadors abans que finalitzi octubre. Mentrestant esperen l’obertura de contactes. El primer anunci es va fer el 24 de setembre en una roda de premsa a Lleida on estaven representats també secretaris de CCOO d’Indústria en altres comunitats autònomes on Vall Companys té instal·lacions.

«Estem a l’espera que l’empresa vulgui dialogar. Però si no ho fa, farem vaga a finals de mes i tenim clar que aquesta vaga serà d’àmbit estatal» ha dit Ribera.

No obstant això, CCOO pensa focalitzar la protesta en aquelles empreses del grup que utilitzen els serveis de cooperatives fictícies per reduir els seus costos. A Catalunya el principal escorxador del grup és Avícola de Lleida, antiga Milsa, situat als afores de Lleida. També té Vall Companys un escorxador de pollastres al Baix Llobregat i inversions en el sector carni menors a Barcelona.

Un altre gran grup carni, el grup Jorge, va arribar a un acord amb el sindicat que ha possibilitat que aproximadament 1.400 treballadors de falses cooperatives siguin contractats per empreses del conglomerat industrial i ara ja reben salaris d’acord amb el conveni del sector, tenen seguretat social en el règim general i poden fer vacances, coses que abans no podien fer.

Però en el cas de Vall companys l’acord no s’ha produït. La Inspecció de Treball en una visita feta a l’escorxador de Lleida del grup, va localitzar 180 falsos autònoms i va instar la seva regularització. La societat no ho va fer i va ser Hisenda qui els va donar d’alta d’ofici al règim general. Actualment la situació no és clara perquè l’empresa va tornar a donar de baixa un grup de 60 treballadors, que ha passat a una empresa multiservei.

Grup alimentari català

Vall Companys és un grup industrial que opera majoritàriament en alimentació. El seu origen és Lleida, tot i que s’ha estès a altres indrets de l’Estat espanyol. Les denúncies sindicals van ocasionar inspepccions a 26 provincies espanyoles. També va arribar a tenir una forta inversió en granges a Estats Units, tot i que se’n va desprendre.

El grup lleidatà opera sota l’estructura d’integració. Això vol dir que treballa en totes les baules de la cadena de producció alimentària. Té granges d’engreix, especialment de porcí i d’aus. Té també escorxadors i té laboratoris de productes veterinaris. Tot plegat li permet optimitzar totes les etapes de la producció i reduir riscs perquè difícilment una crisi i afecta tots els àmbits del negoci.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*