CCOO acusa Casa Ametller de maniobrar perquè no presenti candidatura a les eleccions sindicals

CCOO acusa Casa Ametller de maniobrar perquè no presenti candidatura a les eleccions sindicals

Tomeu Ferrer
 
 
 
Sindicalistes lliurant fulls volants davant d'una botiga Ametller foto: CCOO

Sindicalistes lliurant fulls volants davant d’una botiga de Casa Ametller foto: CCOO

Un dels sectors econòmics on tradicionalment es fa més difícil exercir el sindicalisme és el comerç. CCOO de Catalunya té en marxa una campanya en la qual denuncia les pressions que reben els seus afiliats i simpatitzants a la societat Casa Ametller per evitar que no es presentin a les pròximes eleccions sindicals.

Ametller és una societat que té la seva seu social a Olèrdola. Fa de la proximitat i del respecte als productes naturals la seva bandera. Però al mateix temps, si escoltem les denúncies de CCOO, es mostra molt reticent a facilitar que aquest sindicat es presenti als comicis sindicals, segons explica Lluís Jiménez, secretari general de la federació de serveis de CCOO a Catalunya.

«Fa quatre anys, quan es va iniciar el procés electorals, vam veure que molts gerents de botigues parlaven amb els nostres candidats. Els deien que l’empresa no veuria bé que es presentessin i que si ho feien, es podria entendre negativament per a la seva carrera professional», explica Jiménez. «Fruit d’aquestes pressions no es va arribar al quorum necessari per presentar una llista. La norma diu que si no s’omplen almenys el 60% dels llocs de la candidatura, aquesta no es pot presentar». Aquest fet es va donar i la representació laboral va quedar coberta només per la UGT.

Quatre anys més tard l’empresa Ametller ha crescut notablement i ara té una plantilla de 1.200 persones, 500 més que en l’anterior contesa electoral. Això fa que el comitè d’empresa a escollir hagi passat de 17 a 23 persones, diu Jiménez.

«Dijous passat vam veure que una part dels 43 candidats de la llista de CCOO eren contactats per encarregats i, segons ens han explicat, se’ls deia que l’empresa no veuria de nou amb bons ulls que es presentessin pel sindicat». Aquestes pressions, segons Jiménez, van tenir un cert èxit, perquè es van retirar almenys 4 candidats. Això deixa en una posició difícil la possibilitat que CCOO es presenti a les eleccions, si, com va passar en l’anterior ocasió, la participació en la llista és inferior al 60%.

«Ens hem volgut entrevistar amb la responsable de personal de la companyia, Anna Pardinas, però no ens agafa el telèfon», afirma el dirigent de serveis del sindicat. A CCOO voldrien un acord que els permetés presentar candidatura i fer possible que els treballadors triessin. Per això han repartit fulls volants en algunes botigues de l’empresa. «Si no s’obre el diàleg, durem el cas a la inspecció de treball», diu Jiménez, que afegeix: «el que no admetrem de cap manera és que s’acomiadi persones que han intentat presentar-se».

Darrere de la posició empresarial, que sobta en tractar-se d’una cadena de botigues que fa de la seva proximitat amb els consumidors un element d’identitat, hi ha, afirma el sindicat crític, l’interès per evitar que es negociï un conveni col·lectiu. Actualment les relacions laborals funcionen a través d’un acord ad-hoc, que no arriba a la categoria de conveni d’empresa i que té les taules salarials inferiors a les que regeixen el conveni de supermercats.

La situació pot encara enverinar-se més perquè la data límit per presentar candidatura acaba el 20 de setembre. Si no hi hagués suficients candidats per fer una llista, quedaria aprovada l’actual representació que es presenta a la reelecció.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*