CaixaBank concreta en 2.157 el nombre de baixes que pretén aplicar en la seva reestructuració

La direcció del banc ha posat sobre la taula l'ampliació d'horaris en les oficines i incrementar la mobilitat geogràfica fins a l'àmbit provincial

Tomeu Ferrer
 
 
 
CaixaBank seu de la diagonal de Barcelona, foto: i-stock

CaixaBank seu de la diagonal de Barcelona, foto: i-stock

La direcció de CaixaBank ha concretat, en la segona reunió del procés de negociació de la reestructuració que vol posar en marxa, l’abast de les retallades que pensa aplicar. Així, l’entitat preveu reduir 2.157 llocs de treball, com a resultat dels tancaments d’oficines que ha projectat. El nombre de sucursals a clausurar seria 821. En ocupació aquestes previsions suposen una disminució de poc més del 7% de la plantilla del banc a Espanya, mentre que en oficines la xifra ascendeix fins al 18% de la xarxa.

En la trobada amb els sindicats, l’empresa ha estat més precisa que la setmana. De les baixes que voldria aplicar, 1.913 correspondrien a oficines i la resta, 244, a operaris dels serveis de suport a les sucursals.

En les primeres reunions del procés, que encara no ha entrat en una fase resolutiva, empresa i sindicats intenten acostar posicions per evitar, si és possible, un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO), que un cop iniciat té 30 dies de negociació abans del seu tancament. En aquest sentit la direcció de l’entitat d’estalvis ha afirmat diversos cops que la seva voluntat és arribar a un acord amb consens entre treballadors i empresa. Aquesta és la tradició, en la primera entitat bancaria de Catalunya i Espanya.

En la segona trobada entre empresa i comitè d’empresa s’han plantejat altres aspectes, com una ampliació de l’horari en les oficines o el fet que CaixaBank exclouria del pla de retallades d’oficines Barcelona i Terol. A la demarcació catalana l’exclusió s’explicaria perquè no ha estat afectada per les recents fusions del grup, cosa que fa que en alguns indrets faci falta personal, segons la secció sindical de CCOO.

El sindicat abans esmentat sense entrar en el fons de la qüestió valora negativament una altra proposta feta per l’empresa consistent a ampliar la mobilitat territorial de manera que els operaris puguin ser traslladats a qualsevol municipi de la província on estan basats.

Des de CCOO es considera que el procés obert per l’empresa es podria haver evitat. A CaixaBank hi ha tradició de pacte, per tant, no es veu necessari el procediment, basat en els articles 40, 41 i 51 de la reforma laboral que permeten l’aplicació de reformes per motius organitzatius, de manera unilateral si l’empresa així ho decideix.

La decisió de tancar oficines i reduir personal l’ha adoptat CaixaBank tot i els bons resultats econòmics assolits. En aquest sentit, el setembre del 2017, CaixaBank va comunicar que en els primers nou mesos de l’any havia guanyat 1.768 milions d’euros, és a dir, un 18,8% més que el mateix període que l’any anterior.

Les parts social i empresarial tenen acordat fer reunions els dijous de cada setmana per veure d’acostar posicions. Les trobades se celebren a Madrid on hi ha la seu oficial del banc.

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*