La bretxa salarial entre homes i dones es trasllada incrementada a les pensions, segons la UGT

El sindicat denuncia que les diferències salarials i de carrera laboral fan que les pensions de les dones siguin un 40% inferiors

Tomeu Ferrer
 
 
 
Manifestacion de vídues en favor de les seves pensions foto Tomeu Ferrer

Manifestació de vídues en favor de les seves pensions foto Tomeu Ferrer

La bretxa salarial entre homes i dones té una conseqüència aparellada: les dones cobren un 40% menys de mitjana de pensió que els homes. Això passa perquè la diferència salarial es transmet incrementada a les prestacions, com a resultat d’una menor cotització, segons la UGT de Catalunya.

El sindicat considera que la diferència en les pensions és un element fix, fa 12 anys que es manté estable. Recorda que el càlcul de les pensions es basa en dos paràmetres: els salaris i el temps de contractació. En aquest sentit, les carreres laborals de les dones són menys extenses com a resultat de les interrupcions que experimenten, per exemple, fruit de la maternitat i perquè són precisament les dones les que més recorren al treball a temps parcial no volgut.

UGT ha estudiat també les diferències de pensions entre homes i dones segons si aquestes pensions tenen a veure amb la substitució de la renda del treball per jubilació o si són fruit de la substitució de rendes a causa de la mort del cònjuge. El 42% dels pensionistes de jubilació són dones, però aquestes de mitjana tenen unes pensions de jubilació 540 euros inferiors a la dels homes, cosa que suposa una bretxa del 41,36%. Ara bé, la pensió mitjana de viduïtat entre els homes és inferior en un 41% a les de les dones. No obstant això, UGT explica que el 96% de les pensions de viudetat corresponen a dones. Aquestes dones tenen unes pensions de 671 euros de mitjana, lleugerament per sota del llindar de la pobresa, 691 euros

Abundant en aquesta lògica, UGT destaca que La bretxa de gènere de pensions s’expressa desapiadadament en les pensions més baixes i que no arriben a les quanties mínimes de pensió, cosa que afecta el 27,2% de les dones pensionistes, que precisen percebre complements per arribar a uns mínims de suficiència. Per contra, els homes que han de rebre complements són el 10,6% El 27,2% de les dones pensionistes perceben pensions que no arriben a la pensió mínima i necessiten ser complementades, quan en el cas dels homes aquest percentatge és del 10,6%.

La UGT ha elaborat una alternativa per canviar les coses en aquest àmbit. Reclama que es doni una perspectiva de gènere a qualsevol reforma del sistema de pensions. Insisteix a complir amb la Llei 27/2011 i no posposar més anys l’elevació al 60% la base de càlcul de les pensions de viduïtat per a les persones de 65 anys i més que no perceben cap altra pensió.

Reclama modificar el càlcul de les pensions de jubilació dels treballadors a temps parcial, eliminat el coeficient de parcialitat i computant els dies que es treballin per setmanes completes.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*