Bombers i sanitaris encerclen el Parlament reclamant més fons per al servei als ciutadans

Els sindicalistes fan esclatar petards i encenen bengales al costat de pancartes de metges que afirmaven ‘retallar en sanitat, mata’

Tomeu Ferrer
 
 
 
La protesta de personal mèdic i bombers ha estat sorollosa Carla Benito

La protesta de personal mèdic i bombers ha estat sorollosa Carla Benito

La temperatura de la tardor calenta dels treballadors públics de Catalunya ha pujat uns graus en la concentració conjunta que han fet els sanitaris, en el seu tercer dia de vaga a l’atenció  primària, i els bombers, que reclamen més mitjans materials i humans per poder fer la seva feina. La mobilització s’ha fet davant del Parlament de Catalunya. Els bombers han fet esclatar petards i han encès bengales per mostrar el seu malestar davant del que consideren falta de compromís de la Generalitat amb els servidors públics.

“Els bombers fa molt temps que no tenim un acord sobre les nostres condicions laborals. En concret, fa vuit anys que no tenim un pacte. Però la situació ha anat empitjorant. Van fer un decret en el qual augmentaven les hores ‘per la patilla’, a un preu irrisori. Però pel que lluitem en aquets moment és perquè no tenim vehicles, ni personal, per prestar un servei digne a la ciutadania”, explicava Pere Hervàs, responsable de la secció sindical dels bombers del sindicat CATAC. Les reivindicacions dels bombers van causar també una sorollosa manifestació a finals d’octubre.

Aglomeració de sanitaris i bombers als porxos del Parlament foto: Carla Benito

Aglomeració de sanitaris i bombers als porxos del Parlament foto: Carla Benito

Per la seva banda, Antoni del Rio, de la UGT afirmava: “hem arribat a un punt en què l’administració ens ha tornat a dir, torni vostè demà. Ens ha dit el mateix que diu a la resta de serveis públics, com sanitat, ensenyament, nosaltres creiem que ens apliquen les polítiques neoliberals. I el que és indigne és que el mateix dia que el president Torra ens diu que no hi ha pressupostos per a serveis públics, torna a posar la mà a les butxaques dels catalans i fa aparèixer 20 milions per pagar favors al senyor Roure per comprar els drets d’emissió de la Copa del rei, és indigne. Nosaltres creiem que és un tema de prioritats. El president ha de saber prioritzar les necessitats de la població, les necessitats dels més dèbils, i això no ho estan fent”.


La concentració de sanitaris i bombers ha superat en alguns moments el cordó establert pels mossos d’Esquadra enmig d’un cert desconcert. En tot moment els dos col·lectius de servidors públics han unit les seves reivindicacions conscients d’estar lliurant batalles no tant per defensar els seus interessos com a treballadors sinó per donar una millor atenció a la ciutadania.

El seguiment de la vaga es manté

Segons la Generalitat, el seguiment de la vaga durant aquesta tercera jornada ha estat d’un 38% i segons Metges de Catalunya d’un 74,4%, informa Carla Benito. Aquesta diferència es deguda a que la Generalitat comptabilitza els serveis mínims com a metges que no han anat a la vaga i MC els posa en el gruix que sí han fet aturades. Normalment les dades de seguiment de vaga es calcula sense tenir en compte els serveis mínims establerts, ja que es desconeix la voluntat d’aquests. Segons aquesta fórmula, el seguiment de la vaga d’aquest tercer matí de vaga ha estat d’un 60,4%.

Els serveis mínims decretats per aquesta tercera jornada han estat de normal funcionament a les urgències de CUAP, PAC i PADES, a les unitats especials, en l’atenció als malalts ingressats, en l’activitat quirúrgica inajornable i els tractaments de radioteràpia i quimioteràpia en situacions rugents i en el transport sanitari per atendre totes les urgències, el tractament oncològic, diàlisi i oxigenoteràpia, així com sistemes d’emergència.

En el cas dels serveis de medicina de família i pediatria, ginecologia (amb els serveis inajornables d’ecografia del primer i segon trimestre d’embaràs i interrupció voluntària de l’embaràs), odontologia i centres penitenciaris en torns diürns, es garantirà el 33% de la plantilla. Pel que fa als serveis penitenciaris en torns nocturns es garantirà la totalitat de la plantilla.

Pel que fa a la resta de serveis, funcionaran com en un dia festiu, excepte als centres on la plantilla sigui igual a la dels dies laborables, on passarà a ser del 50%.

1 Comentari en Bombers i sanitaris encerclen el Parlament reclamant més fons per al servei als ciutadans

  1. Francisco Villarán // 28/11/2018 en 21:23 // Respon

    Porque no informais de las palabras que a soltado el Eduard Pujol, que las listas de espera no son esenciales, que lo importante es la independencia..osea que la gente muera por las malditas listas No. IMPRESENTABLE.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*