Barcelona crearà un viver de cooperatives per donar suport a aquestes empreses

La trobada Internacional de municipalisme i economia solidària s'obre amb intervencions que fixen la posició del govern local respecte a l'economia del bé comú

Tomeu Ferrer
 
 
 
Inauguració Trobada Internacional de Municipalisme i Economia Solidària

Inauguració Trobada Internacional de Municipalisme i Economia Solidària

L’ajuntament de Barcelona aposta fort per l’economia social i solidària com a motor de l’impuls econòmic a la ciutat. Una mostra d’això és l’anunci de la creació d’un viver per acompanyar la formació de cooperatives, en l’estructura de Barcelona Activa. El regidor responsable de l’àrea d’ocupació, Agustí Colom, ha aprofitat l’acte d’inauguració de la Trobada Internacional de Municipalisme i Economia Solidària, que se celebra a Barcelona Activa, per donar pistes de la nova orientació que complementarà la tradicional tasca de suport als que volen crear una nova empresa. A la trobada hi participen responsables de 28 localitats de Catalunya Espanya, el Quebec, França i Itàlia.

Davant del comissionat d’Economia Social i Cooperativa, Jordi Via i d’unes 200 persones que assistien a l’acte, el regidor a manifestat que en el nou mandat es tindrà en compte l’existència d’altres tipus d’empresa a més de les convencionals. Per això ha donat algunes pistes en l’àmbit simbòlic. El servei d’atenció a l’empresa de Barcelona Activa es transformarà en servei d’atenció a les empreses, en un plural que vol incloure altre tipus d’organització com les cooperatives i figures de l’economia solidària.

Els plans d’ocupació que impulsa l’ajuntament de la capital de Catalunya tindran també en compte les cooperatives. Especialment quan les empreses s’han creat, en el moment en què es realitza l’acompanyament. En aquest punt el nou consistori vol superar la mancança anterior de promoció d’empreses especialitzades en economia verda o economia ecològica. Un altra decisió que pot semblar simbòlica però que mostra el nou camí és la creació d’una incubadora d’empreses cooperatives, que s’afegirà a les altres incubadores que impulsa Barcelona Activa.

En el mateix acte d’inauguració, Jordi Via ha fet tot un manifest que és una mena de declaració de principis. ha parlat dels orígens del nou cooperativisme, nascut d’una banda dels treballadors que van reaccionat a la crisi dels anys 80 creant les seves pròpies empreses. També d’aquelles persones que avançats els anys 90 del segle passat van decidir que no havien d’esperar a canvis globals per intentar treballar i viure d’acord amb la seva visió de la vida i de l’economia. El tercer component serien els rebels nascuts a l’escalf de la revolta del 15 M.

Participació dels usuaris en els serveis socials cooperatius

També ha parlat Via de les noves figures que d’una manera potser diversa posen en marxa serveis a la ciutadania, s’agrupen en el que es denomina tercer sector, i al seu si hi ha des de bancs del temps fins a horts comunitaris o altres artefactes a partir dels quals els veïns i veïnes intervenen la transformació social.

Agustí Colom, regidor d'ocoupació de l'Ajuntament de Barcelona

Agustí Colom, regidor d’ocupació de l’Ajuntament de Barcelona

El comissionat apostarà perquè del seu àmbit en surti la promoció de treball de qualitat: “s’ha vist que és molt més resistent a les crisis” ha puntualitzat.

Barcelona és, ha dic, un lloc amb gran activitat basada en economia social i solidària, més de 4.000 empreses, que donen feina a més de 30.000 persones directament, i més de 500.000 barcelonins i barcelonines vinculats amb cooperatives de consum son una bona mostra d’aquesta potència, que Via vol organitzar.

El comissionat ha parlat també de què Barcelona ja fa una important tasca de suport a les persones, a partir d’empreses cooperatives. En la seva visió de fer que l’economia pública es vinculi més a la ciutadania ha considerat que encàrrecs com els que s’han fet fins ara a cooperatives haurien d’obrir-se també a la participació dels usuaris per exemple del servei d’atenció domiciliària.

La primera activitat de la trobada ha estat en forma d’entrevista a l’exresponsable d’Economia Social i Solidària de l’ajuntament francès de Caen, Annie Berger, que ha explicat la seva experiència en integrar en la gestió municipal els principis de l’economia social. “Molta gent veia aquesta activitat com a reparadora”, ha afirmat.  Ha destacat la necessitat de veure l’Economia social i com a transversal, de forma que afecti a tots els àmbits de l’actuació municipal. En aquest sentit s’ha mostrat satisfeta del fet que quan ella ha plegat el seu lloc hagi estat assumit per una altra persona amb les mateixes inquietuds, cosa que suposa que els responsables municipals han entès la importància del nou enfocament en la vida local i comarcal.

 

 

 

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*