Àlvarez, líder de la UGT, urgeix al govern central: ‘solucions ja’ en el 130 aniversari de la fundació del sindicat

Planteja que s’arbitrin immediatament mecanismes per evitar que es donin casos com els dels 300 sindicalistes encausats per exercir el dret de vaga

Tomeu Ferrer
 
 
 
Josep Maria Àlvarez, durant el mitin final del 130 aniversari de la UGT, foto: Youtube

Josep Maria Àlvarez, durant el mitin final del 130 aniversari de la UGT, foto: Youtube

Josep Maria Álvarez, secretari general de la UGT reclamat al govern central «solucions ja» per aturar els efectes d’una crisi «que no hem creat nosaltres, els treballadors», ha dit. El sindicalista ho ha dit després que la ministra de Treball, Magdalena Valerio, esbossés els objectius de l’executiu central. Hi ha fet en l’acte central de commemoració del 130 aniversari de la fundació a Barcelona de la Unió General de Treballadors.

Entre els aspectes que Àlvarez ha exigit ha estat el retorn de totes les restes de les persones enterrades a les cunetes d’Espanya. També ha reclamat l’anul·lació de tots els judicis que han afectat als sindicalistes a Espanya. Igualment ha reclamat tancar el Valle de los Caídos.

Josep Maria Àlvarez ha recordat la fundació del sindicat, fa 130 anys, tot indicant que es va fer el 12 d’agost però «ho podien haver fet qualsevol altre dia, perquè no hi havia vacances».

El líder ugetista ha parlat de la necessària feminització del sindicat que ha d’acompanyar la revolta de la societat per assolir la plenitud de drets per a les dones.

S’ha referit també als seus predecessors en aspectes com la internacionalització del sindicat per aturar els efectes nocius de la globalització. Àlvarez ha fet una crida a intervenir en la lluita contra el racisme i la xenofòbia, insistint en què es treballi a favor dels sers humans «és igual el color de la pell o el lloc on hagin nascut les persones», ha afirmat.

Àlvarez ha recorda els més de 300 sindicalistes encausats a l’Estat espanyol acusats d’haver participat en les vagues generals. En aquest sentit ha reclamat canvis que evitin que aquestes acusacions puguin interferir en la vida de les persones.

El secretari general de la UGT, que abans ho havia estat durant molts anys del sindicat a Catalunya, ha fet un cant a la pluralitat nacional, recordant que en el mateix acte s’ha llegit en castellà, català, basc i gallec el manifest ideològic amb motiu dels 130 anys del sindicat.

Esment a Bassa

Abans havia parlat per donar la benvinguda a Barcelona Camil Ros, secretari general de la UGT de Catalunya, que ho començat parlant en català. Ros ha recordat la fundació del sindicat vinculant-ho amb el llibre la ciudad de los prodigios, d’Eduardo Mendoza, i ho ha va relacionat amb el somni dels fundadors del sindicat, que reivindicaven democràcia i justícia social. També ha nomenat La Rosa de foc, el nom com es coneixia la Barcelona revolucionària. En aquest sentit, Camil ha recordat la posició de diàleg exercida arran de la crisi d’octubre a Catalunya. Reivindica també el sindicalisme, «sense el sindicalisme qui defensaria els treballadors?», finalment ha tingut un pensament per a la ugetista i exconsellera de treball, la Dolors Bassa, de la qui ha recordat una frase d’una carta: «ens hem d’estimar més», ha dit.

L’acte ha començat amb un video commemoratiu en el qual es recordaven els principals esdeveniments en els quals s’ha vist implicada la UGT des del seu naixement. Des de la primera manifestació de la primera celebració del Primer de maig fins a, per exemple, la consecució de les 40 hores, de treball setmanal.

Homenatge als anteriors secretaris generals

Cristina Antoñanzas, vicesecretaria general de la UGT d’Espanya, que ha exercit com a presentadora de l’acte ha demanat un aplaudiment cap als exsecretaris generals de la UGT, Nicolás Redondo i Cándido Méndez, presents a la celebració.

Antoñanzas ha tingut un record per a les víctimes dels atemptats terroristes del 17 A a Barcelona i acte seguit s’ha fet un minut de silenci. La dirigent ha aprofitat per reclamar el paper de la dona als organismes de direcció.

A l’acte hi ha estat present en primera fila la ministra de treball, Magdalena Valerio, en representació del govern central i el conseller d’Educació, Josep Bargalló, junt amb la tinent d’alcaldia de Barcelona, Laia Ortiz, a més de representants de les organitzacions internacionals de les quals forma part el sindicat, que han fet enceses defenses de la participació del sindicat en la formació dels organismes que a escala internacional defensen els drets dels treballadors i treballadores.

Valerio ha fet un cant a la voluntat de l’executiu socialista per avançar en la recuperació dels drets laborals perduts. I per fer-ho ha apostat pel diàleg social. Ha recordat els sindicalistes que van deixar la seva pell en la defensa dels drets dels treballadors, com l’històric sindicalista Teodoro Mendieta. La ministra ha fet un anunci concret, com és l’increment en 833 el nombre d’inspectors i inspectores de treball, cosa que significa un augment del 23% sobre la plantilla actual.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*