Alta participació i solidaritat entre els treballadors precaris a la vaga de 48 hores dels repartidors de Deliveroo

Els 'riders' tornen a aturar el repartiment de menjar a domicili de la multinacional en la mobilització que reclama el reingrés dels acomiadats per protestar

Tomeu Ferrer
 
 
 
Els repartidor de Deliveroo es reuneixen abans d'iniciar una ronda pels restaurants per demanar-los solidaritat foto: Tomeu Ferrer

Els repartidors de Deliveroo es reuneixen abans d’iniciar una ronda pels restaurants per demanar-los solidaritat foto: Tomeu Ferrer

Els repartidors de Deliveroo han seguit massivament la convocatòria de vaga de 48 hores feta pel col·lectiu, Ridersxderechos per reclamar la reincorporació dels que han estat acomiadats i per aconseguir dues reclamacions econòmiques: que s’asseguri el cobrament de dos serveis per hora de treball i que es garanteixi almenys 20 hores de feina al mes.

La vaga va començar a les 8 del matí i durarà fins a la mateixa hora de dilluns. Els repartidors havien estat escalfant l’ambient els dies anteriors fent visites als restaurants als quals normalment van a buscar les comandes. Els han demanat que mentre duri la vaga no es connectin a l’app amb la qual es comuniquen amb  la multinacional. Els explicaven que, a causa de la vaga, podia passar que agafessin un encàrrec que després no es podria servir per falta de transportistes. Això perjudicaria també els consumidors que han de pagar per avançat quan demanen menjar per via informàtica.

Després de fer les primeres rondes pels restaurants que acostumen a servir menjar a domicili , els repartidors s’han  unit a la concentració que durant la tarda han realitzat les cambreres de pis de l’Hotel Hilton Diagonal. Les netejadores de les habitacions d’hotels protesten perquè en lloc de formar part de les plantilles dels hotels en els quals treballen, estan donades d’alta en una empresa externa, una empresa de multiservei.

Amb les Kellys

Davant la porta de l’hotel s’han concentrat les Kellys i els grups de suport, entre els quals hi havia els repartidors de Deliveroo que sempre els han donat suport. Els dos casos mostren la cara més bruta de la que es publicita com a nova economia, però que en l’aspecte laboral s’assemblen als arguments de les novel·les de Dickens.

Després, les bicicletes han tornat a fer una ronda pels restaurants. Els repartidors estan segurs que la pràctica totalitat del col·lectiu secunda la vaga. Però també han detectat les darreres hores que des del web de l’empresa s’havien fet moltes ofertes a repartidors d’altres empreses i potser algun d’ells podria trencar la protesta.

Els dies anteriors les diferents organitzacions que han estat al costat dels riders van posar en marxa una caixa de resistència per ajudar aquells repartidors que tenen càrregues familiars i necessiten ingressos amb urgència.

La primera jornada de la vaga dels repartidors s’ha limitat a Barcelona. La vaga anterior va afectar totes les ciutats on treballa Deliveroo. En aquesta ocasió des de diversos punts s’ha mostrat la solidaritat amb els vaguistes. Per exemple, a València, organitzada per la Intersindical, s’ha fet una concentració. També a Madrid s’ha produït una manifestació solidària que ha dut la reivindicació dels riders pels principals carrers de la capital espanyola.

A Internet, diversos col·lectius socials i altres treballadors d’empreses com Deliveroo han penjat videos de suport a la lluita dels repartidors, que preveuen llarga, però que estan segurs que es pot guanyar com va passar fa un temps a Londres.

 

 

 

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*