Acomiadaments i assetjament en l’intent de presentar candidatura de CCOO al comitè d’empresa d’iSalud

Els treballadors denuncien maniobres de l'empresa que ven assegurances per a diverses companyies tendents a evitar la creació d'un òrgan de representació i defensa laboral, contemplat en la llei

Tomeu Ferrer
 
 
 
D'esquerra a dreta, candidats d'Isalud i Luís Jiménez, responsable de la Federació de Serveis de CCOO foto: Tomeu Ferrer

D’esquerra a dreta, candidats d’iSalud i Luís Jiménez, responsable de la Federació de Serveis de CCOO foto: Tomeu Ferrer

Un grup de treballadores i treballadors de l’empresa iSalud no sabien que en presentar una candidatura per representar els seus companys es veurien involucrats en un veritable malson. L’intent d’exercir un dret democràtic ha suposat, almenys fins ara, 5 acomiadaments i una baixa per ansietat.

iSalud és una empresa que es dedica a vendre assegurances de salut per a diverses companyies del sector. En aquesta societat hi treballen unes 160 persones. iSalud és una empresa liderada per Anna Raventós, vinculada a la família catalana amb interessos en el sector del cava. De fet, els lots nadalencs incorporen cava de la marca Codorniu.

Cai, un treballador de la societat explica: “Vaig pensar que una cosa era el que deia el conveni i una altra les condicions que ens aplicava l’empresa”. Per tant, aquest operari es va posar en contacte amb altres treballadores i treballadors i van elaborar una candidatura per al comitè d’empresa. Just un dia després  de fer-se pública la llista, Cai va rebre un correu electrònic on se li comunicava que no seguiria treballant perquè no havia passat el període de prova, fixat en un any. Ell ho considera un acomiadament camuflat.

Una altra treballadora que formava part de la llista, Sonia, va ser avisada pels seus companys en el sentit que si es feia públic que es presentava podria rebre represàlies. “Vaig decidir que es fes públic igualment , i el resultat ha estat que m’han fet un acomiadament improcedent”, explicava.

Assetjament laboral i baixa mèdica

Aura, forma part encara de la candidatura de CCOO a iSalud i també de l’empresa. El seu cas és diferent. Feia més de 3 anys que treballava amb total satisfacció. Va coincidir la seva presentació com a candidata amb la comunicació a l’empresa del seu estat d’embaràs. “A partir d’aquell moment vaig veure una actitud diferent respecte a mi. No et parlaven quan entraves en una sala i altres coses típiques del bulling”. El corol·lari d’aquesta actitud va ser quan es va trobar la taula de treball plena de paper higiènic brut.  “Ho vaig dir a l’empresa i no he tingut cap resposta”, ha explicat. Tot plegat va afectar la seva salut, de manera que va patir taquicàrdies, cosa que va fer que el seu metge decidís donar-li la baixa perquè en la seva situació, la seva salut corria perill. Ara continua formant part de l’empresa i de la candidatura. Al sindicat consideren que no ha estat acomiadada precisament pel seu estat d’embaràs.

Luís Jiménez és secretari general de la Federació de Serveis de CCOO, explica que davant de les dificultats posades per iSalud a una candidatura electoral es va voler negociar amb la societat. El contacte es va voler fer al més alt nivell del sindicat però l’empresa ha remès tota comunicació a un gabinet d’advocats, fins ara sense avenços pel que fa al cas.

El fet és que actualment la presència de la llista de CCOO a les eleccions sindicals depèn de ser acceptada per la mesa electoral. El problema és que de 9 candidats n’hi ha 5 que han estat acomiadats. Això no obstant, Jiménez considera que “el fet que s’hagi acomiadat treballadors just abans de les eleccions no invalida que es puguin presentar”. És més, la normativa afirma que només que resti el 60% de la candidatura aquesta és vàlida. En aquest sentit, el sindicat ha presentat denúncia urgent a Inspecció de Treball per assegurar que en les eleccions s’hi puguin presentar tots els candidats inicials. A més, els serveis jurídics presentaran denuncia perquè els acomiadaments patits siguin declarats nuls i que els treballadors puguin reincorporar-se, si així ho consideren.

L’empresa iSalud no té fins ara comitè d’empresa, tot i que des de CCOO s’afirma que s’han fet fins a sis intents de crear-lo, però s’han frustrat a causa d’acomiadaments successius dels candidats.

Els aspirants actuals al comitè per CCOO denuncien irregularitats en diversos aspectes laborals a iSalud. Entre aquestes que no s’aplica el conveni que figura en els fulls de salari dels treballadors, el d’assegurances i reassegurances. Tampoc es compleix el descans fixat en les jornades partides que hauria de ser d’1 o dues hores, mentre que efectivament només s’aplica 30 minuts. Hi ha altres aspectes com el fet que no es poden escollir els dies de vacances. Una de les candidates també explica que “és perillós que dues administratives quedin embarassades alhora”, referint-se al fet que podrien ser acomiadades.

Sigui com sigui, el 4 de març es faran eleccions sindicals a iSalud, perquè hi ha una llista independent que no ha tingut problemes. Caldrà veure si la candidatura de CCOO haurà pogut superar tots els obstacles que de moment se li han presentat.

6 Comments en Acomiadaments i assetjament en l’intent de presentar candidatura de CCOO al comitè d’empresa d’iSalud

 1. Ja en n hi ha prou que els jefes es surtin.em.la seva s hauria d inspeccionar totes les fundacions de girona

 2. Anònim // 27/02/2019 en 18:57 // Respon

  lamentable article. No se com no teniu vergonya de redactar tal fal.làcia. Per cert la senyora que esta embarassada se la veu molt contenta per haver agafat una baixa per ansietat. I diu que ha patit bulling? L’unic que preteneu es enbutxacar-vos uns uns quants calers dient mentides. Per cert, soc treballador comercial d’isalud i tinc 1 hora al descans i sempre he tingut una hora o dues mínim.

  • En Auschwitz algunos presos hacían de carceleros. Otros acababan interiorizando los argumentos de sus verdugos. Pero lo más común era la propaganda goebbelsiana que falseaba la realidad, haciendo ver que los campos de exterminio eran como grandes campos de esparcimiento que gozaban de buenas instalaciones, como si de una ciudad de vacaciones se tratase.

   Seguro que alguno de esos presos también dijo: “tenemos una hora para comer”.

   Pero ese es, quizás, el problema: qué comer.

   Extrapolando ese cinismo: la vergüenza de esta empresa es poner en sus contratos que mejoran “el convenio”. Quizás, como los nazis, juegan con las oalabras. Y puede que tampoco esa empresa sea ese “campo de esparcimiento”.

 3. Facundo // 28/02/2019 en 17:53 // Respon

  Encara no surto del shock , llegint l´article que dona veu i llum a una situación laboral totalment irreal, ficticia i desproporcionada en tots els sentits… digne d´una pel.licula de terror amb protagonistes de tercer nivell. I lo que més em fa por, es que precisament un mitjà de comunicación digital , no sigui capaç de seguir el primer mandament de l´informació, es a dir, verificar que lo que es publicita es cert o no, o sigui entenc que una información mal intencionada vers a una empresa que dona feina a més persones, entre les quals jo soc un d´ells, i que hi han moltes families que depenen d´això. O bé sou una eina manipulada i dirigida per determinades organitzacions per tal de lucrar-se sigui al nivel que sigui i sense importar el benestar de l´altres persones …. O no es el late motiv d´aquestes organitzacións, i lo més greu que periodistes que escriuen aquests articles no tinguin a bé verificar la Font, ja sigui també per que tenen els seus interessos. Lo dit, inadmisible…. Per que tot el que ha sortit es totalment fals, mentides sobre mentides , i que no corresponen amb la realitat en cap sentit.
  Com a mínim algú que fagi de corresponsal es preocupés de verificar-ho

 4. Vicente // 02/03/2019 en 20:17 // Respon

  “la senyora que esta embarassada se la veu molt contenta per haver agafat una baixa per ansietat” Ya está todo dicho con tu comentario señor trabajador comercial de Isalud. ….

  Disculpad señores pero los despidos están ahí, y sólo hay que buscar un poco en las redes para descubrir que hay unos despidos y están denunciados por el sindicato CCOO. La gente no se inventa despidos y que casualidad justo cuando se presenta una candidatura, oh vaya y otra causalidad justo las personas que se han presentado por ésta …

  Pero no hay problema señores de comentarios afortunados a favor de la empresa en la cual trabajáis, Isalud podrá explicarlo en el juicio, podrá explicar que se trata de despidos irreales, y que todo ha sido realizado dentro de un escenario de película de terror….

 5. És sorprenent que continuin passant aquestes coses l’any 2019.
  Tothom a qui li ho explico em contesta que si això pot ser possible al segle XXI. La gent pensava, com jo, que les empreses ja havien “interioritzat”, o acceptat, que les persones treballadores tenen dret a presentar-se a eleccions sindicals per tal de representar els seus companys i les seves companyes. Més que res, perquè la nostra Carta Magna, o Norma Suprema, la “intocable” Constitució de l’any 1978, al seu article 28 regula el dret a la llibertat sindical, i aquest article es troba dins dels drets fonamentals, que gaudeixen d’una especial protecció per la Constitució, i del recurs d’empara al Tribunal Constitucional. Per la seva “naturalesa” de dret fonamental, requereix d’una Llei Orgànica per al seu desenvolupament. I aquí “entra en escena” la LOLS, llei Orgànica 11/1985 de Llibertat Sindical. I també és sorprenent la reacció d’alguns i algunes d’aquestes companyes. Sempre és més fàcil posar-se del costat del poderós que del més feble. Ataquen les persones acomiadades per exercir un dret fonamental en comptes de discrepar amb les persones que han vulnerat aquest dret?? És sorprenent que continuin passant aquestes coses l’any 2019.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*