40 anys del Gabinet Jurídic de la UGT de Catalunya

Els Serveis Jurídics de la UGT de Catalunya van començar a operar el 1978, mitjançant determinats advocats laboralistes que s’agrupaven al voltant de les Federacions d’aquell moment. És a dir, el gabinet compleix ara 40 anys i fa unes jornades per celebrar-ho. Article del gerent del departament assessor del sindicat en el qual explica la trajectòria en aquest àmbit durant aquest període

Alejandro J. De Llano Salvador
 
 

El gabinet jurídic, una eina per a l’acció dels sindicalistes de la UGT a les empreses catalanes

El Gabinet Jurídic de la UGT de Catalunya fa 40 anys, celebració que coincideix amb el 130 aniversari de la UGT, que es commemora aquest pròxim 12 d’agost, després de la seva fundació el 1888 a Barcelona. Els Serveis Jurídics de la UGT de Catalunya van començar a operar el 1978, mitjançant determinats advocats laboralistes que s’agrupaven al voltant de les Federacions d’aquell moment. Posteriorment, es va conformar com un instrument sindical mancomunat, en què el Secretariat Nacional de Catalunya coordina les seves funcions, s’organitza com un servei bàsic i transversal per a tots els afiliats i afiliades de les Federacions i a tot el territori de Catalunya.

Els dies 14 i 15 de juny, el Gabinet Jurídic commemora el seu 40 aniversari amb unes jornades jurídiques en què es trobaran professionals del dret de tots els seus vessants. Entre ells, magistrats del Tribunal Constitucional, del Tribunal Suprem, dels jutjats socials, catedràtics de Dret, inspectors de Treball, lletrats d’altres gabinets jurídics i també del nostre, dirigents de l’OIT, en definitiva, operadors jurídics amb diferent percepció de les qüestions plantejades.

El desenvolupament de les jornades consistirà en set taules rodones, amb tres ponents en cadascuna de les taules, amb la intenció de generar debat jurídic partint de posicions discordants i en les quals els assistents també hi podran participar, bé mitjançant intervencions o formulant preguntes; la finalitat és buscar una interacció entre ponents i assistents que proporcioni un debat obert i que permeti aprofundir en els temes proposats. Els temes de debat de les taules rodones els hem triat per la seva actualitat i controvèrsia, com la successió de plantilles en el sector serveis, el recurs d’empara, les modificacions substancials de treball, l’assetjament laboral en els funcionaris, el contracte a temps parcial i les prestacions de la Seguretat Social, així com els instruments per corregir la bretxa salarial de gènere.

Finalment, i tenint en compte una altra efemèride important, l’any que ve se celebren els 100 anys de l’OIT, per tant, hem volgut començar a commemorar aquest esdeveniment en el marc de les nostres jornades amb la ponència “La governança del futur del treball: preservant la justícia social”, que anirà a càrrec de M. Luz Vega, coordinadora de la iniciativa del Futur del Treball de l’OIT.

La cloenda del nou conseller de Treball

A més, les jornades jurídiques comptaran en l’acte d’obertura amb la degana del Col·legi d’Advocats de Barcelona, Eugènia Gay, i en el de cloenda amb la primera intervenció pública del recentment nomenat conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani Lesfar. Ambdues institucions són fonamentals per al desenvolupament adequat del dret laboral, la seva presència ratifica l’àmplia implantació del nostre Gabinet Jurídic en l’àmbit del dret laboral a Catalunya i, a més, és un veritable plaer i un honor que tots dos hagin acceptat la invitació per participar en el 40 aniversari del Gabinet Jurídic de la UGT de Catalunya.

És molt difícil parlar de l’acció sindical que desenvolupen els delegats sindicals de la UGT de Catalunya sense esmentar la importància que adquireix el Gabinet Jurídic per a la consecució de la defensa dels drets dels treballadors i treballadores. L’acció sindical va lligada a l’acció jurídica: quan es tracta de conquerir o de defensar els drets laborals dels treballadors, els delegats sindicals i els empresaris respectius estableixen negociacions; quan aquests processos finalitzen sense acord, sorgeix la necessitat d’iniciar el procediment jurídic com a últim element que garanteixi el compliment de la legalitat establerta. Complementant l’acció sindical i la jurídica, els treballadors i treballadores han pogut avançar en la consecució de millores laborals i socials a l’empresa, i aconseguir, en determinats aspectes, situar-se per davant del que s’estableix en la legislació bàsica.

El nostre Gabinet Jurídic ha dut a terme actuacions molt importants des del punt de vista jurídic, en temes de desigualtat per la naturalesa de la jornada, contractes a temps parcial, així com temes de discriminació per raó de sexe, principi d’indemnitat en l’exercici d’accions legals i arran de l’activitat sindical, la negociació col·lectiva, acomiadaments objectius per raó de malaltia, en matèria de revalorització de pensions, de revisions mèdiques dutes a terme per les mútues, entre moltes d’altres. I també en l’àmbit de la funció pública, impugnant totes les actuacions de les administracions i sector públic que han suposat retallades de drets, denunciant els abusos en la contractació del personal, etcètera.

Defensant la part més feble de la relació laboral

Aquest Gabinet Jurídic té una peculiaritat que el fa diferent de qualsevol altre, és un gabinet jurídic sindical, de la UGT de Catalunya, i això vol dir que només defensa els treballadors, siguin afiliats o no al sindicat, per tant, la seva visió i interpretació de la legislació laboral sempre va dirigida a la defensa de la part més feble en la relació laboral, el treballador. El nostre Gabinet Jurídic es caracteritza perquè molts dels seus lletrats provenen de l’àmbit sindical, per això, la seva funció no es limita a un assessorament jurídic del problema plantejat, sinó també a un seguiment de l’estat emocional del treballador que, en molts casos, resulta vital per a una resolució positiva del procediment.

El Gabinet Jurídic celebra 40 anys al servei a la classe treballadora, podem afirmar que avui ens trobem entre els gabinets laborals més prestigiosos de Catalunya, i que, sense cap mena de dubte, és gràcies a tots els professionals que hi han col·laborat al llarg d’aquests anys, que, amb la seva professionalitat i dedicació, han fet possible que els treballadors i les treballadores quan tenen un problema laboral s’adrecin a nosaltres per a resoldre’l. Cada any, pel nostre Gabinet Jurídic passen més de sis mil treballadors que busquen una solució jurídica a la seva situació, molts ni tan sols estan afiliats al sindicat, però coneixen la nostra manera d’afrontar els processos jurídics i volen que els representem davant els empresaris.

Alejandro J. De Llano Salvador
Sobre Alejandro J. De Llano Salvador

Alejandro J. de Llano Salvador és Gerent del Gabinet Jurídic de la UGT de Catalunya Contacte: Página web | Més articles

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*