Uns 250 venedors autònoms de Bimbo poden perdre la feina si no accepten empitjorar les seves condicions laborals

El cas que implicaria passar de fer 43 hores a la setmana a 60 ha estat denunciat a Inspecció de Treball per CCOO

Redacció
 
 
 
Bona part de la distribució de Bimbo es fa amb autònoms foto: Bimbo

Bona part de la distribució de Bimbo es fa amb autònoms foto: Bimbo

Uns 250 llocs de treball de venedors autònoms de l’empresa Bimbo perillen a causa d’un canvi de les condicions de treball que pensa aplicar l’empresa. Aquest col·lectiu forma part d’un grup més nombrós, d’unes 800 persones, que estarien afectades en el conjunt de l’Estat, segons CCOO de Catalunya.

Els treballadors autònoms que treballen per un sol client són coneguts com a Trade (Treballadors Autònoms Dependents). A Catalunya hi ha 250 Trade afectats per la mesura de l’empresa d’alimentació, que els ha proposat acceptar unes noves condicions de treball que empitjores molt les que tenien fins ara. En cas de no acceptar el canvi s’ha avisat aquests treballadors que perdrien la feina. El nou acord ha estat signat pels representants d’d’ATA i UGT-DÒNUTS (empresa recentment adquirida per Bimbo).

A Catalunya, CCOO ha denunciat el cas davant la Inspecció de Treball. El sindicat considera que aquestes són actituds intimidatòries i de pressió contra els representants que no volen signar el nou Acord d’Interès Professional (AIP). Cal recordar que algunes de les persones tenien relació laboral i l’empresa els va convertir en personal autònom gràcies a un ERO el 2011. Uns altres es van contractar posteriorment per Bimbo específicament com a Trades.

L’acord, no ha tingut en compte als sindicats majoritaris de Bimbo, diu CCOO, suposa una retallada en salaris, posa en risc la seva salut laboral i amplia la jornada laboral a 60 hores setmanals, cosa “raonable” segons l’empresa i els signants. Fins ara l’acord que regulava les condicions laborals estipulava una jornada laboral de 43 hores. Amb aquesta feina i depenent de les rutes i els clients, els treballadors autònoms podien ingressar uns 1.700 euros nets, ja que per l’acord Bimbo es fa càrrec de la quota d’autònoms, el combustible del repartiment i el finançament del vehicle. Ara, el nou pacte podria fins i tot reduir la retribució.

La majoria d’aquests treballadors i treballadores que realitzen tasques d’autovenda tenen regulades les seves condicions de treball a través d’acords col·lectius (AIP) i ratificats individualment en els seus contractes mercantils.

Els Trades catalans de Bimbo han decidit en assemblees celebrades el 9 de gener passat, que si l’empresa, per no acceptar les noves condicions laborals, fa fora qualsevol treballador, d’entrada es faran dos dies d’aturada conjunta, afirma, Francisco Flores, secretari general de Trades de CCOO a Bimbo. Aquesta és una mesura que contempla d’AIP actual, ja que com que no formen part de la plantilla no tenen dret de vaga. Si la situació es mantingués la proposta, és fer estrictament les 43 hores de feina del pacte vigent. En l’actualitat, segons les fonts consultades s’acostuma a superar el nombre d’hores pactades.

 

1 Comentari en Uns 250 venedors autònoms de Bimbo poden perdre la feina si no accepten empitjorar les seves condicions laborals

  1. Patricio Estrella // 04/12/2018 en 18:44 // Respon

    no me parece bien indignante
    At. Pat

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*