La cooperativa Central Parc de verdures solidàries, premiada com a projecte creador d’ocupació

Una ONG: DESOS, ha impulsat la nova entitat per trobar feina a persones amb vulnerabilitat social i aconseguir la recuperació de camps de conreu al Baix Llobregat

Tomeu Ferrer
 
 
 
Treballadors i socis de la cooperativa treballant al camp a Sant Boi, foto:ASCA

Treballadors i socis de la cooperativa treballant al camp a Sant Boi, foto:ASCA

Un projecte cooperatiu: Central Parc, verdures solidàries i sostenibles “made in Sant Boi” ha guanyat el premi Innovació per al Foment de l’Ocupació Josep M. Piñol, que atorga cada any Acció Solidària Contra l’Atur (ASCA). El premi consisteix en 10.000 euros que aporta l’associació que està especialitzada a concedir crèdits sense interès o a fons perdut a projectes que creïn ocupació.

La cooperativa va néixer de la mà d’una Organització No Governamental (ONG), DESOS Opció Solidària. La intenció de l’entitat en crear aquesta empresa va ser afrontar diverses problemàtiques que afecten la població del Baix Llobregat.

Fins aquell moment DESOS havia actuat en la promoció de l’economia social en països del Sud (Nicaragua i Perú).

A Catalunya DESOS havia operat desenvolupant i gestionant projecte d’educació per al desenvolupament, promovent a les escoles i el debat i la reflexió sobre l’economia social i promovent la sobirania alimentària i la cohesió social.

La cooperativa Central Parc, que es membre de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, es va crear el 2015 després de dos anys de treball previ per part de DESOS. Avui està formada per 3 treballadors que són socis i DESOS com a soci col·laborador.

Actuar en dos àmbits

L’objectiu de Central Parc el Baix Llobregat SCCL és actuar contra dos aspectes que a la zona ha dut la crisi: L’augment de persones amb vulnerabilitat social i l’abandó de sòl agrícola. En aquest sentit, la cooperativa posa en valor camps de cultiu que havien estat abandonats. Els recupera, els torna a conrear i produeix verdures i hortalisses ecològiques que distribueix per diversos canals. Al mateix temps procura ocupació per a persones en situació de pobresa i desigualtat. Amb això contribueix al repartiment de la riquesa sorgida del conreu de la terra. La forma jurídica de la cooperativa està en consonància amb aquest objectiu, ja que és una cooperativa de treball associat i d’iniciativa social, cosa que suposa que no té ànim de lucre. Fins ara, segons expliquen a ASCA, els beneficis que ha produït la nova entitat s’ha redistribuït en el projecte. En part els diners s’han destinat a programes formatius i a accions d’inserció sociolaboral. També a crear nous llocs de treball.

Segons la memòria presentada per accedir al premi, amb la seva activitat, la cooperativa ha ajudat p37 persones en situació de vulnerabilitat, amb accions que impliquen aportar alimentació bàsica de qualitat.

En l’apartat de la millora de l’economia local, Central Parc, ha contribuït a crear 6 llocs de treball directes , 16 insercions socioeducatives i 11 insercions laborals.

En l’àrea de consum, a redós del projecte, ha nascut un grup de consum: a Sant Boi Bòicoli, en el qual unes quinze famílies s’organitzen per consumir aliments ecològics de qualitat.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*