Día Supermercados: permisos i horaris flexibles per a víctimes d’amenaces masclistes

El conveni de l'empresa contempla des de l'any 2006 mesures de suport a les seves empleades, des d'ajudes directes a l'habitatge fins a trasllats per evitar agressions

Tomeu Ferrer
 
 
 
El 80% de la plantilla de Dia Suipermercats està formada per dones Foto: Dia supermercat

El 80% de la plantilla de Dia Suipermercats està formada per dones Foto: Dia supermercat

El conveni d’empresa de Supermercats Dia contempla des de l’any 2006 mesures per protegir i ajudar les dones objecte de violència masclista. Aurora Richarte, membre del comitè d’empresa de la societat ho explica: “Hem incorporat des del primer moment les mesures contra la violència a les dones que hi ha a la llei 1/2004”.

Entre els aspectes contemplats en el conveni hi ha drets especific per a les dones afectades per violència masclista. Fins i tot les víctimes poden gaudir de dies de permís només amb l’acreditació que estan amenaçades, explica. També tenen, si han fet denúncia escrita, dret a trasllats obligatoris, que permeten a l’afectada viure fora de l’ambient en què es mou el seu agressor o potencial agressor. “A més hem incorporat mesures que potencien la igualtat entre dona i home, que permeten que afectades per la violència masclista puguin rebre subvencions per a llogar un habitatge nou en el seu nou destí: són actuacions que milloren el que contempla la llei”, diu Richarte.

Altres possibilitats incloses en el conveni d’empresa per ajudar les dones amb problemes de violència masclista són reduccions de jornada o canvis de torn si això els hi facilita la conciliació, atès que en molts casos aquestes dones tenen fills a càrrec seu.

“Encara que sembli paradoxal, no ens ha costat introduir aquestes mesures en el conveni d’empresa”, diu la sindicalista. Dia Supermercats té unes 2000 persones contractades, de les quals el 80% són dones. “Passa que les persones que tenim a l’altre costat de la taula quan negociem aquests assumptes són dónes responsables de l’àrea de recursos humans, i entenen perfectament de què parlem”, diu la dirigent sindical.

Altres aspectes contemplats en el conveni d’empresa de Dia són una flexibilització positiva del que es considera com situacions de risc. La llei espanyola contempla com a persones afectades per la violència masclista les que tenen una ordre d’allunyament o les que tenen en marxa una actuació del ministeri fiscal. Però a Dia Supermercats n’hi ha pron amb què hi hagi un informe dels serveis socials per què la dona afectada gaudeixi de les millores esmentades. Amb això, l’empresa, que té centres a tot Espanya, segueix la pauta establerta per la llei catalana contra la violència de gènere.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*