El pla d’igualtat de Fraternitad Muprespa preveu excedències de fins a tres mesos per a les dones en perill

La mútua d'assegurances assegura la invisibilitat de les seves treballadores com a mesura de protecció contra agressions

Tomeu Ferrer
 
 
 
Dones en una exposició de cartells de Fraternidad Muprespa foto: Fraternidad Muprespa

Dones en una exposició de cartells de Fraternidad Muprespa foto: Fraternidad Muprespa

Fraternidad Muprespa és una mútua que té un pla d’igualtat que preveu mesures específiques d’ajut i protecció a les treballadores víctimes d’agressions masclistes. Algunes d’aquestes actuacions són la transcripció del que marca la llei, i altres superen els mínims fixats per la normativa. Per exemple, les víctimes de la violència de gènere poden agafar una excedència de fins a tres mesos, que el pla contempla que pot ser retribuïda, explica Manel Arambudo, membre de la comissió d’igualtat de l’empresa i secretari de la secretaria de la dona de l’àmbit de serveis tècnics de CCOO de Catalunya.

“Entre les situacions contemplades hi ha l’acord que les dones afectades per la violència masclista poden canviar de lloc de treball a una altra delegació de l’empresa de manera molt ràpida. També hi ha la possibilitat d’obtenir permisos addicionals i més flexibilitat horària”, assegura.

Fraternidad Muprespa és una empresa amb uns 2.000 treballadors dels quals un 60% són dones. La companyia, afirma Arambudo, ha entès amb facilitat que cal ajudar les dones amb problemes causats per la violència de gènere. “Han vist clar que quan passa això les dones molts cops han de canviar de llar, sortir del seu entorn i anar a pisos protegits i que, per exemple, implica que els horaris d’entrada o de sortida de la feina han de canviar, sigui per seguretat o perquè aquestes companyes han de dur abans els nens a l’escola o la llar d’infants”.

Empresa receptiva

Igual com en altres casos, l’empresa té perfectament interioritzada la idea d’ajudar les treballadores que corren perill. “Potser sonarà estrany però he de dir que en aquest punt l’empresa ha estat receptiva, no posa cap problema”, afirma el sindicalista. Ara bé, entre l’any 2006 que es va iniciar el pla d’igualtat i el 2015 el procés de normalització d’aquesta qüestió ha estat en alguns casos dur. I això ha passat tot i que hi havia també dones a la part empresarial de la negociació. Però ara aquest punt està assumit i no causa problemes, afirma el sindicalista.

A l’entesa ha ajudat el fet que la direcció de la companyia ha vist que les mesures de flexibilitat són això i no suposen una pèrdua de competitivitat de les persones afectades. Els canvis en la jornada de treball o en els horaris d’entrada o sortida es compensen amb la recuperació posterior i el saldo és zero per a l’empresa mentre que per a les persones afectades és molt positiu.

La sensibilitat és tal que com a mesura de protecció de la seguretat personal de les dones afectades s’ha decidit la seva invisibilitat. Això vol dir que quan una dona està dins d’un programa de suport, desapareix dels anuaris i dels directoris on figuren els treballadors per què no se la pugui localitzar i perjudicar.

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*